Orbán Viktor megjelent a parlamentben, rögtön támadni kezdték az ellenzékiek

D NOE20240408101
2024.04.08. 16:31 Módosítva: 2024.04.08. 17:26
Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén, az azonnali kérdések órájában válaszolt az ellenzéki képviselők felvetéseire. A kormányfő beszélt Budapestről, a Völner–Schadl-ügyről és Novák Katalin kegyelmi döntéséről is. A miniszterelnök azt is elárulta kérdésre válaszolva, hogy napokon belül többségi állami tulajdonba kerülhet a Ferihegyi repülőtér.

Arató Gergely azt szegezte Orbán Viktornak, hogy „két hónapja nem tudhatja meg a közvélemény, hogy az ön emberei miért adtak kegyelmet K. Endrének”.

Miért védik tovább a fideszes pedofilhálózatot? Miért van az, hogy az ön emberei továbbra is azt gondolják, büntetlenül megtehetnek mindent? Hogyan lesznek biztonságban a gyermekeink önöktől, a fideszes pedofiloktól? Mikor vállalja ebben az ügyben a felelősséget?

– kérdezte a miniszterelnöktől a DK politikusa, feltéve azt a kérdést is, hogy mikor kér bocsánatot az áldozatoktól.

Válaszában Orbán Viktor leszögezte:

Szeretném tájékoztatni a képviselő urat és a Tisztelt Házat is, hogy a kormány kegyelmi ügyekbe eddig sem szólt bele, és ezután sem kíván beleszólni, a kegyelmi ügyek kizárólagosan a köztársasági elnök asszonyra, illetve elnök úrra tartoznak. Novák Katalin kegyelmet adott egy olyan ügyben, amelyben nem kellett volna, tekintettel arra, hogy a pedofiloknak és a pedofilokat segítő személyeknek börtönben van a helyük.

Többszörösére növelték a letartóztatottak és börtönben lévők számát ezekben az ügyekben – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: a Novák-ügy a lemondással lezárult, a kormánynak két teendője volt: legyen minél hamarabb új köztársasági elnök, olyan, aki elődjéhez hasonló hibát nem vét. Ezért javasolták Sulyok Tamást, a múltja miatt joggal remélhetik, hogy nem vét hasonló hibát.

Arató Gergely szerint tudják, hogy a Budaházy-ügyben a kormány konzultált kegyelmi kérdésben,

ön azt akarja elhitetni ezzel az országgal, hogy a cocák tápjától a disznóvágás módján keresztül mindenben ön a kompetens, és higgyük el, hogy egy ilyen súlyú ügyben az ön által kinevezett emberek ön nélkül döntöttek, ugyan már.

A DK politikusa végül megemlítette, hogy az új köztársasági elnök szerinte hazugságba keveredett a „nyilasbarát antiszemita rokonaival” kapcsolatban. Az ülésvezető ezután odaszúrt Arató Gergelynek: „Szégyellhetné magát, és kérjen a köztársasági elnök úrtól bocsánatot.”

Orbán Viktor viszontválaszában tisztázta, a köztársasági elnök nem szorul a védelmére, ezért egyszerűen visszautasítja azt, amit Arató Gergely mondott. Újra leszögezte, hogy nem tárgyal a kormány kegyelmi ügyet, olyat igen, ahol azt tapasztalják, hogy a bírósági eljárások elhúzódnak, főleg ha közérdeklődésre számot tartó esetről van szó.

Az, hogy mindenben én döntenék, hizlalja a májam, de nem felel meg a valóságnak

– jelezte Orbán Viktor.

„Pont fordítva olvasom a történetet, mint ahogy ön”

Toroczkai László kijelentette, korábban emlékeztetett arra, hogy a Völner–Schadl-ügy a kormányra ég, úgy látja, igaza lett, ezért itt az ideje, hogy a kormányfő tegyen valamit. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke, frakcióvezetője megemlítette, hogy Lupkovics Beáta, a végrehajtók új elnöke Varga Judit egyetemi évfolyamtársa volt. Toroczkai László a végrehajtóügyekben érintett emberek kártalanításának szükségességét is hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint „nem tűnik értelmes javaslatnak”, hogy azért ne töltsön be valaki valamilyen állást, mert egy miniszter évfolyamtársa volt, egy évfolyamban akár 250-en is lehetnek. A kormányfő azt javasolta, egy új végrehajtási rendszer ügyében Toroczkai László forduljon az igazságügyi miniszterhez.

Toroczkai László úgy vélekedett, a nonprofit végrehajtói rendszer lenne a megoldás,

de úgy látom, azt választják, hogy teljesen önökre ég ez a botrányos ügy.

A Mi Hazánk Mozgalom megtette a javaslatait, de a kormány ezeket lesöpörte.

Ha jól figyeltem, akkor legalább háromszor használta azt a kifejezést, hogy valamilyen ügy ránk ég. Ha arra gondolt, ami a végrehajtói kamara volt elnökével függ össze, tájékoztatni szeretném, hogy nyomoztak, meggyanúsították, vádat emeltek, jelen pillanatban a bíróság előtt áll az államtitkárral együtt. Egy kormánynak így kell eljárnia, pont fordítva olvasom a történetet, mint ahogy ön. Ebben a kormányban ennek vannak következményei

– mutatott rá Orbán Viktor.

„Szeretem ezt a várost, szeretem a budapestieket, de...”

Kanász-Nagy Máté arról beszélt, hogy „Budapest a pártpolitikai csatározások mocsarába süllyedt, amiben megvan a magát köztársaságpártinak címkéző városvezetés felelőssége, és megvan a kormányzati felelősség is”.

Ez a megszorítások és elvonások politikája, büntetések és sanyargatások politikája, ami a fővárosiakat sújtja

– mondta az LMP politikusa, példaként említette a HÉV-hálózatot, „amivel kapcsolatban megszegték az ígéretüket, elvették a fővárosi önkormányzattól, de nem fejlesztik”. Kanász-Nagy Máté Lázár Jánost „leállításügyi miniszternek” nevezte, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy főpolgármester-jelöltjüknek, Vitézy Dávidnak világos elképzelése, víziója van.

„Lássuk, milyen az, amikor a kormány sanyargatja Budapestet” – kezdte válaszát Orbán Viktor, azzal folytatva, hogy 2010–2011-ben átvállaltak 280 milliárd forintnyi adósságot, amit Tarlós István előtt hozott össze a városvezetés. A kormányfő azt állította, egyszer megpróbálta összeszámolni, mekkora összeget fordítottak fejlesztésekre Budapesten az elmúlt években, „4000 milliárdnál hagytam abba”.

Szeretem ezt a várost, szeretem a budapestieket, de ez az ország nem csak Budapestből áll

– jelezte Orbán Viktor, arra emlékeztetve, hogy most is több száz milliárdnyi beruházás fut a fővárosban állami pénzből. „Mit gondolnak önök az ország többi részéről? Azért mert budapestiek, önöknek jár?” – kérdezett vissza a miniszterelnök, aki szerint aránytalanul sokat juttatnak a fővárosnak.

Kanász-Nagy Máté ezután arról érdeklődött Orbán Viktornál, hogy vállalják-e a vitát Vitézy Dáviddal, a Fidesz főpolgármester-jelöltje kiáll-e vitázni. Orbán Viktor egyetért azzal, hogy „a feszült hangulatú kérdés-felelet sorozatot időnként meg kell szakítani vicces megjegyzésekkel. Annál jobb viccet, minthogy a főpolgármester-jelöltekkel a miniszterelnök vitatkozzon, még nem hallottam. Hogy kerül a csizma az asztalra?”.

A kormányfő Budapesttel összefüggésben végül elárulta: reményeik szerint a Ferihegyi repülőtér napokon belül visszakerül többségi állami tulajdonba, ahogy ez megtörténik, az odavezető infrastruktúra kérdéséről is döntenek.

A parlament hétfői ülésének napirend előtti felszólalásainál is megemlítették Orbán Viktort, erről itt írtunk.

„Budapest finanszírozza az államot”

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán reagált Orbán Viktor fenti kijelentéseire, miszerint a kormány aránytalanul sok pénzt ad Budapestnek.

Alighanem a BDPST-re gondolt, az a veje cége. Budapest viszont a mi városunk

– írta a főpolgármester, aki szerint Tiborcz Istvánnak tényleg sok közpénzt adott, de a budapestiektől csak elvett ez a kormány, ezért „ma Budapest finanszírozza az államot, és nem fordítva”. „De mi megszereztük az Európai Uniótól azokat a forrásokat, amelyekre alapozva jövőt adunk Budapestnek. Szabad, zöld és szolidáris jövőt. Mert Budapest Köztársaság, és az is marad” – tette hozzá.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 8-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)