Magyar Péter új részleteket osztott meg politikai programjából

2024.04.10. 15:39
Magyar Péter, a Talpra Magyarok! mozgalom alapítója a Mércének adott interjút, amelyben többek között a külföldön élő magyaroknak szóló politikai programjáról is beszélt. A jogász azt sem tartja kizártnak, hogy a közeljövőben előrehozott választásokat tartsanak Magyarországon.

„Valamiért az emberek elhiszik, hogy hiteles vagyok. Lehet, hogy azért, mert egyébként lejövök közéjük, és rengeteg emberrel beszélgetek” – mondta a politikus a Mércének adott, szerdán megjelent interjúban.

Magyar Péter többek között arról is beszélt, hogy

  • nevetségesnek tartja, hogy éppen április 6-án, a Budapesten tartott tüntetése napján akarták „megújítani MÁV összes vonalát, egy hétvége alatt.” A vágányzárok miatt majdnem küldött egy SMS-t Pafféri Zoltánnak, a MÁV vezérigazgatójának. 
  • A külföldön élő magyaroknak létrehozna egy komplex, sokelemű hazaváró programot. A fiataloknak, akik földműves családból származnak, állami földeket adna. Támogatná a vállalkozók visszatérését, és a külföldön élő családok gyermekeinek magyar oktatását.
  • A végrehajtásokkal kapcsolatban vizsgálná a korrupciót. Kárpótolná a végrehajtási károsultakat, amennyiben az jogszerű és bizonyított lenne. Véleménye szerint a végrehajtás nem lehet profitorientált.
  • Rengetegen jelentkeznek a Talpra Magyarok! néven létrehozott mozgalmához. Úgy látja, még pont van két évük ahhoz, hogy a mozgalmat felépítsék, de azt sem tartja kizártnak, hogy a következő parlamenti választásokig előrehozott választásokat tartsanak Magyarországon.
  • Nem várja és nem is szeretné, hogy csatlakozzanak hozzá „a NER-ből kiugrók” és a „levitézlett ellenzéki politikusok.
  • Nem tartja politikai funkciónak, hogy korábban a Diákhitel Központ igazgatója volt. Szerinte nagyon ritka, hogy valaki hozzá hasonlóan lemondjon egy jól fizető állásról, emellett szerinte elengedni sem akarták a pozícióból.

Magyar Péter egyre aktívabb a politikai életben

A Diákhitel Központ korábbi vezetője első tüntetését március 15-én tartotta Budapesten, ahol bejelentette, hogy Talpra Magyarok! néven szervez közösséget.

Magyar Péter április 6-án Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért címen ismét demonstrációt hirdetett a fővárosba. Az eseményen több ezren vettek részt, valamint a jogász bejelentette, hogy megalapította a Legyél a változás! Egyesületet.

A szombati tüntetést Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is megosztotta közösségi oldalán. Szerinte Magyar Péter baloldali politikus, és háborúba vinné Magyarországot. Úgy véli, csak Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP képes megvédeni az országot.

A jogászt Kunhalmi Ágnes és Gyurcsány Ferenc is kritizálta. Az MSZP társelnöke kifejtette: „Egy baloldali, szociáldemokrata nem tud és nem is akar jobboldali kormányzást, hanem marad a bal-, balközép oldalon, a szolidaritás, az igazságosság és a társadalmi különbségek radikális csökkentésének oldalán.”

A Demokratikus Koalíció vezetője nem nevezte meg Magyar Pétert, de 11 pontban üzent neki.

Magyar Péter szerepéről, a tüntetésről és az ellenzéki oldallal való viszonyának alakulásáról Nagy Attila Tibor politikai elemző nyilatkozott az Indexnek, ami ide kattintva érhető el.