Marokkóban tárgyal Orbán Viktor

2024.04.10. 19:10
Szerdán Orbán Viktor miniszterelnök a marokkói Marrákesbe utazik, hogy részt vegyen a Kereszténydemokrata Internacionálé, CDI pártszövetség vezetői értekezletén, amely szervezetnek a magyar miniszterelnök az egyik alelnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán a marokkói Marrákesbe utazik, ahol részt vesz a világ kereszténydemokrata erőit tömörítő CDI pártszövetség vezetői értekezletén – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Kereszténydemokrata Internacionálét 1947-ben a belgiumi Chaudfontaine-ben hozták létre Nouvelles equipes internationales néven a nyugati országok kereszténydemokrata pártjai politikájának összehangolására. Ebből 1961-ben Santiago de Chilében alakult meg a Kereszténydemokrata Világunió (Christian Democratic World Union), amely a keresztényszociális mozgalmakat és a kereszténydemokrata pártokat koordinálja. Mai nevét 1982-ben nyerte el a Kereszténydemokrata Internacionálé. Célja a kereszténydemokrata irányzatú pártok nemzetközi politikai tevékenységének összehangolása és együttműködésének elősegítése.

A szervezetnek Orbán Viktor az egyik alelnöke.

Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét még 2021-ben választották meg újra a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnökének a szervezet Brüsszelben zajló közgyűlésén.

A kormányfő programja során tárgyalást folytat Aziz Akhannouch marokkói miniszterelnökkel is – ismertette Havasi Bertalan.