Csató Gábor: A tervek szerint néhány hónapon belül Budapesten is indul az új ügyeleti rendszer

2024.04.11. 07:19
Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor a mentők helyzetéről, a háziorvosi szerződésekről és az új ügyeleti rendszert felkeresők ellátandó problémáinak súlyosságáról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az új alapellátási ügyeleti rendszer tavaly februárban indult el az Országos Mentőszolgálat közreműködésével és koordinációjával.

Csató Gábor főigazgató szerint a magyar egészségügyi ellátórendszer elmúlt évtizedének a legnagyobb átalakítását hajtották végre egy év alatt, hiszen Budapest kivételével most már a teljes országot egységesen az Országos Mentőszolgálat által szervezett alapellátási ügyeletben látják el a háziorvosi rendelési időn kívül.

A mentősök főigazgatója szerint az új ügyeleti rendszer célja az, hogy a betegek számára az ország minden pontján ugyanolyan színvonalú legyen az ellátás, ezt szolgálja a bevezetett új, egységes 1830-as hívószám is. Egymás mellett ülnek a 104-es és a 1830-as szám mentésirányítói, és ha szükséges, azonnal a mentőket tudják indítani, és nem kell az ügyeleti ellátásban várakozni.

A főigazgató úgy látja eddigi tapasztalatai alapján, hogy a rendszert eddig felkereső 500 ezer beteg adata alapján az ellátások 95 százaléka háziorvosi kompetenciába tartozik.

A betegek 95 százaléka olyan panaszokkal fordul a mentőszolgálathoz vagy az ügyelethez, hogy vagy semmilyen egészségügyi ellátandó problémája nincsen, vagy minimális egészségügyi ellátandó problémája van

– mondta Csató Gábor, példaként a gyógyszerfeliratást és a lázcsillapítást említve.

  • A betegeknek továbbá mindössze fél százalékának volt komoly, ellátandó egészségügyi problémája. A mentők főigazgatója elmondta még, hogy
  • Hétköznap Budapest kivételével a teljes országban délután négy órától reggel nyolcig mintegy ezer beteget látnak el. 
  • Hétvégén 3500-4000 beteget látnak el egy nap alatt: akik ilyenkor keresik fel őket, azok  vagy kényelemből, vagy egyéb szervezési okokból a hétvégén veszik igénybe ezt a szolgáltatást. 
  • Ma már országosan a praktizáló háziorvosok  több mint 80 százaléka aláírta a szerződést az Országos Mentőszolgálattal. Versenyképes, a hétvégeken 11 ezer forintos órabérért. 
  • Támadások érték őket az új ügyeleti rendszer miatt, felesleges hívásokkal terhelve a központi számot az első napokban Pest és Fejér vármegye csatlakozás után, de mára helyreállt a rendszer. 
  • Későn kommunikáltak arról, hogy Pest vármegyében három gyerekellátási ügyeleti pontot is létesítettek, míg más vármegyékben a gyermekügyeleteket a magánszolgáltatók megszüntették, vagy megyénként jellemzően legfeljebb egy hely volt.
  • Az ügyeleti pontok jelentős része vegyes ügyeleti hely, napközben is vegyes körzetként működve. Pest vármegyében a háziorvosok több mint a 60 százaléka már leszerződött és mostanra mindenütt megadták a mentőszolgálatnak a bizalmat.
  • Folyamatosan mérik a betegelégedettséget országszerte: az ötös skálán négyesnél többre értékelik az ügyeleti munkát. 
  • Igaz, a fővárosban még nem indult el az új ügyeleti rendszer, de Budapesten sokkal több a sürgősségi ellátóhely, és a háziorvosok nagy része is este nyolcig elérhetők az alapellátásban, így ott csak este nyolc óra után kezdődne az ügyeleti idő. A tervek szerint a következő hónapokban Budapest is csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez. A sürgősségi osztályokhoz telepítik az ügyeleti telephelyet. 
  • A rendszer működtetési költségei nem kerülnek majd többe, mint amennyit eddig az ügyeleti ellátásra költött az állam a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőn keresztül, csak most az összeget közvetlenül az Országos Mentőszolgálat kapja meg. 

Csató Gáborral a közelmúltban az Index is interjút készített, amelyet ide kattintva olvashatnak el.