Rendkívüli ülést hívtak össze Fonyódon a lezárandó partszakasz miatt

2024.04.12. 10:04
Egy másfél kilométeres balatoni vízpart került volna az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz Fonyódon, ám a helyi önkormányzat felülbírálta a döntést.

Egy 2022-es, területcseréről szóló szándéknyilatkozat szerint Fonyódon, az Erzsébet-tábor mellett húzódó másfél kilométeres szabadstrandot a helyi önkormányzat átadta volna az államnak. Az indok az volt, hogy így a táborozó gyerekek biztonságosabban tudnak fürödni a tóban. Az önkormányzat a területért cserébe két külterületi és egy belterületi ingatlant kapott volna. 

A helyiek többször is tiltakoztak már az eset miatt, mert szerintük nem tehetik meg, hogy egy ekkora partszakaszt elzárnak a fürdőzők elől. Az ATV Híradó értesülése szerint azonban

az önkormányzat most felülbírálta ezt a döntést.

Erdei Barnabás alpolgármester úgy fogalmazott, rendkívüli testületi ülést hívott össze, amelyen úgy döntöttek, hogy nemmel szavaznak, tehát az ingatlancserét nem támogatják. Az egyik helyi lakos szerint példaértékű, amit elértek Fonyódon a lakosok. 

Megvédtük a szabadstrandunkat, és úgy gondolom, hogy ez az első lépése lesz a Balatonnak. Minden egyes önkormányzatnak, minden egyes lakosnak így kell fellépnie ezzel a dologgal kapcsolatban, nem vehetik el tőlünk, nem vehetik el Magyarországtól a szabad Balaton-partot

 – mondta.