Jégeső moshatja el a nyári meleget

2024.04.15. 05:49
Hétfő reggel még csak néhol, délután már többfelé alakulhat ki eső, zápor, zivatar az északi, északnyugati tájakon. A délnyugati szél többfelé megerősödik, a napi csúcshőmérséklet 22 és 31 fok között alakul.

Az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Eközben az északi tájakon is többórás napsütés valószínű a változó felhőzet mellett, de ott délutántól fokozatosan beborul az ég, és szintén délutántól egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, sőt néhol zivatar is lehet.

Az ország délkeleti felén erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok körül kísérhetik erős széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 31 fok között alakul, az északi határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb.

Zivatarok miatt négy vármegyére is kiadták az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat

  • Győr-Moson-Sopron;
  • Komárom-Esztergom;
  • Vas
  • és Veszprém vármegyében.
időjárás015
Fotó: HungaroMet

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint hétfőn megterhelő nap vár a frontérzékenyekre.

Délen folytatódik a nyárias meleg, így a melegfrontra érzékenyeknél továbbra is előfordulhatnak gyulladásos panaszok, bágyadtság, fáradékonyság, migrén, alvászavar.

Délután az északi, északnyugati tájakra megérkezik a hidegfront, ami keringési problémákat, vérnyomás-ingadozást válthat ki, megnő az infarktus és sztrók veszélye. 

Sokfelé erős lesz a szél, ami tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot idézhet elő. A nagy napi hőingás megviselheti szervezetünket.

Kegyetlen lehűlés érkezik

Mint megírtuk, hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10–16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős.

Kedden túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral, az ország délkeleti harmadán pedig a napos periódusok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell készülni záporokkal, helyenként zivatarral.

Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik. Hajnalban 9–15 fok várható, a csúcsérték pedig 9–24 fok között alakul. Északnyugaton lesz a hidegebb, ott reggel beáll a maximum, 23–24 fok a délkeleti határnál valószínű, de a déli óráktól már arrafelé is hűl a levegő.