Világdöntőben képviselhetik Magyarországot az ELTE programozói

2024.04.18. 22:05
Bronzérmet szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának csapata az International Collegiate Programming Contest (ICPC) 2024-es európai döntőjében. A csapat meghívást kapott a a legrangosabb nemzetközi programozó csapatverseny világdöntőjébe, ahol először képviselhetik Magyarországot.

Az International Collegiate Programming Contest (ICPC) 2024-es európai döntőjét március végén rendezték meg Prágában. Négy európai régió 52 csapata mérte össze tudását, köztük az Eötvös Loránd Tudományegyetem versenyzői, akik a közép-európai régióból kvalifikálták magukat.

A kontinensviadalon az ELTE csapata (Gyimesi Péter, Noszály Áron és Varga Péter) bronzérmet szerzett. Olyan neves intézményeket előztek meg, mint a Cambridge-i Egyetem vagy az Oxfordi Egyetem.

Gyimesi Péter, Noszály Áron és Varga Péter

Az intézmény Informatikai Karának egyetemi adjunktusa, Németh Zsolt, valamint a kar doktoranduszhallgatója, Nikházy László készítették fel a versenyzőket a viadalra.

A csapat eredményével meghívást kapott a Világdöntőbe, amelyet 2024 szeptemberében rendeznek Kazahsztánban, ahol a verseny történetében először képviselhetik Magyarországot.

Az ICPC a legrangosabb nemzetközi programozó csapatverseny egyetemi hallgatók számára – írja közleményében az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A hallgatóknak 5 órájuk van arra, hogy minél többet megoldjanak a 10-15 versenyfeladatból. Ehhez mindössze egyetlen számítógép áll a rendelkezésükre, így a versenyen az algoritmikus problémamegoldás és a pontos implementáció mellett fontos szerepet játszik a kommunikáció, az erőforrás-megosztás és a csapatmunka is.