Távozik a HVG négy vezető munkatársa, köztük Dezső András is

2024.04.18. 14:36 Módosítva: 2024.04.18. 14:54
Négy ismert újságíró hagyja ott a HVG szerkesztőségét – jelentette be közleményben a lap. A hírről elsőként a media1 számolt be.

Az év második felétől távozik a hvg.hu éléről Nagy Iván Zsolt felelős szerkesztő, és felmondási idejük letöltése után Windisch Judit turnusvezető és Rovó Attila, az Itthon rovat vezetője is. Továbbá elhagyja a HVG szerkesztőségét Dezső András, a lap egyik meghatározó munkatársa – közölte a lap csütörtökön délután. 

A közlemény szerint 

a HVG vezetősége a napokban döntött a hetilap, a hvg.hu és a hvg 360 szerkesztőségi integrációjának felgyorsításáról. Az alapelvek kidolgozása a napokban kezdődött, s a pontos működési rend kialakítására a következő hónapokban kerül sor. Az integrációtól hatékonyabb működést, az exkluzív, minőségi tartalom bővülését és a párhuzamosságok megszűnését várja a kiadó és a szerkesztőség. 

A HVG nem részletezi, hogy a szakmailag elismert munkatársak távozása miként függ össze az integrációval. Az Index értesülései szerint a szerkesztőségben a déli órákban állománygyűlést tartottak, ahol bejelentették a négy kolléga távozását. Lapunk úgy tudja, hogy a távozások indoka nem azonos. A hírt elsőként közlő media1 szerint Rovó Attila és Windisch Judit a 444.hu internetes portálhoz igazolnak. 

A lap közleménye szerint

a távozó kollégák pótlására a kiadó megteszi a szükséges lépéseket. A hvg.hu és a hvg360 vezetését átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át július elsejétől, és így a HVG kiadványainak megbízott főszerkesztője lesz az integrációs folyamat lezárulásáig.

Dezső András oknyomozó újságíró az elmúlt időszakban azzal került a lapok címoldalára, hogy ő volt az, akit az azóta már pártot is alapított Magyar Péter propagandistának nevezett, miután Dezső András lapja cikket közölt egy rendőrségi jelentésről, amelyen Magyar Péter és volt felesége, Varga Judit veszekedtek. Magyar Péter szerint ez a HVG részéről egy kormányzati lejáratókampány volt. Az újságírót ráadásul még azelőtt állította pellengérre Magyar Péter, hogy a róla szóló cikk – arról a bizonyos nagy port kavaró rendőrségi jelentésről – egyáltalán megjelent volna. Dezső András mellett azonnal kiálltak a kormánykritikus közéleti lapok, így a HVG, a Telex és 444 is. 

Március hónapban a HVG a digitális közönségmérési tanács (DKT) adatai alapján mintegy 2 millió usert ért el, ezzel a 16. legolvasottabb lap volt Magyarországon. 


Frissítés:

A media1 főszerkesztőjének kérésére cikkünket pontosítottuk, miszerint az alaphírt elsőként ők tették közzé.