Az Integritás Hatóság elnöke szerint nem tudják ellátni azt a feladatot, amiért létrejöttek

2024.04.19. 13:00
Biró Ferenc egy brüsszeli sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a hatóság nincs felvértezve a hatékony működéshez, így a magas szintű korrupció leleplezéséhez szükséges eszközökkel.

Az Integritás Hatóság nem tudja ellátni a feladatát, amiért létrehozták, vagyis hogy feltárja, megelőzze és kivizsgálja az uniós pénzügyi támogatások szabálytalan felhasználását – mondta Biró Ferenc csütörtökön Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján a Népszava szerint.

Biró Ferenc úgy látja, a hatóság nincs felvértezve a hatékony működéshez, így a magas szintű korrupció leleplezéséhez szükséges hatáskörökkel, ezért is tettek javaslatot a törvényalkotónak jogszabályi változtatásokra, amelyek nyomán bővülnének jogosultságaik, kötelezővé válnának a vizsgálataikat követő ajánlásaik, és hozzáférnének a releváns adatbázisokhoz.

A hatóság elnöke ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy komoly eredményeket is elértek, példaként említette azt a projektet, amelynek az összköltsége a vizsgálatukat követően ötven százalékkal csökkent.

Biró Ferenc szerint a hatóságra akkor is szükség lesz, ha Magyarország teljesíti az uniós források feloldásához kötött valamennyi feltételt. Mint fogalmazott, „szeretnénk hozzájárulni a kultúraváltáshoz, hogy természetes legyen az elszámoltathatóság és a transzparencia, és még szándék se legyen szabálytalanságok elkövetésére”.