Elárulta Dobrev Klára, hogy kereste-e Magyar Péter

2024.04.21. 16:14
A szociáldemokrata és zöldszavazók tudják, a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség a politikai otthonuk, itt voltak velünk az elmúlt 14 évben – mondta Dobrev Klára, az Európai Parlament képviselője egy interjúban arra vonatkozóan, hogy Magyar Péter a felmérések szerint nem a kormánytól, hanem az ellenzéktől szerez szavazatokat. Arra is kitért, hogy Magyar Péter nem kereste, amióta megállapodtak a vitában.

Dobrev Klára interjút adott a Nyugati Fénynek, amelyben többek között arról beszélt, hogy megbocsátotta Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy a 2021-es előválasztáson szövetkezett ellene: „Karácsony Gergely jó főpolgármester, éppen ezért rá is szüksége van annak az európai Magyarországnak, amelyet közösen akarunk megvalósítani” – fogalmazott.

Elmondta továbbá:

  • szerinte a megélhetési válság közepén jött a kegyelmi botrány, „amely drámai módon megrengette a társadalmat. A Fidesz elveszítette a többségét”. Ezért ha június 9-én sikerül kisebbségbe szorítani a Fideszt, akkor másnap már minden órában előrehozott választásokat fognak követelni.
  • Az országjárás alatt „nincs olyan, hogy ne kérdeznék meg, miért engedtek szabadon egy pedofilmentegetőt” – így reagált arra, hogy Magyar Péter elvitte a hangsúlyt a kegyelmi botrányról. Szerinte egy ilyen botrány nem múlik el nyomtalanul, és nem hagyják, hogy az emberek ezt elfelejtsék.
  • Magyar Péter pártja úgy definiálja magát Dobrev Klára szerint, hogy konzervatív, jobboldali párt. „A baloldali világon kívüliek valóban keresik helyüket, nekik ehhez sok sikert kívánunk, nincs vele feladatunk”, ugyanakkor úgy véli, hogy a szociáldemokrata és a zöldszavazók tudják, a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség a politikai otthonuk.
  • A Nyugati Fény a következő kérdésében leszögezte: „Magyar Péternek ott van szinte a teljes ellenzéki média, amely lényegében hetek óta az ő kampánystábjaként működik”. Majd felteszik azt a kérdést: mi marad a baloldalnak? Erre Dobrev Klára úgy reagált, hogy „Orbánt nem a sajtóban fogjuk leváltani, de ha június 9-én elvisszük a rendszert leváltani akarók sokaságát, akkor megroppanthatjuk a hatalmat”.
  • Majd arra kérdésre, hogy szerinte hasznos vagy káros a DK-nak Magyar Péter intenzív gyurcsányozása, Dobrev Klára leszögezte, hogy „az elmúlt 14 év tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyurcsányozásra építő pártok mind eljelentéktelenedtek vagy eltűntek. Legutóbb az ellenzékváltás politikája minden idők legnagyobb Fidesz-kétharmadát hozta a nyakunkra”.
  • Szerinte Orbán Viktor miatt tartják vissza az uniós forrásokat. Ugyanakkor meglátása szerint az uniós forrásokkal Orbán Viktor „oligarchái járnának jobban”, és nem a magyarok.
  • Dobrev Klára úgy látja, hogy a magyarok biztonságát semmi sem fenyegeti jobban, mint az, hogy a kormány a saját védelmi szövetségünk helyett az Európára egyre nagyobb veszélyt jelentő agresszort támogatja. 

Végezetül arra a kérdésre, hogy kapott-e választ Magyar Pétertől, amióta közölte, hogy a szociáldemokrata-zöld koalíció listavezetőjeként kiállna vele egy vitára, Dobrev Klára elmondta:

sem előtte, sem azóta nem keresett.

Ugyanakkor elmondta, ha lesz listavezetői vita, akkor biztosan ott lesz. „Szociáldemokraták és zöldek vagyunk, elkötelezett baloldaliak” – hangoztatta Dobrev Klára.