Hét vármegyére csaphat le a zivatar, kiadták a figyelmeztetést

2024.04.21. 06:15
Vasárnap többnyire felhős időre lehet számítani, hét vármegyére figyelmeztetést is kiadtak zivatar miatt. Napközben 9 és 16 fok között alakul a hőmérséklet. Az ország nagy részén hidegfronti hatás érvényesül.

Vasárnap a kezdeti naposabb időt követően egyre több felhő lesz felettünk, de legalább pár órára szinte mindenhol, a Nyugat-Dunántúlon több órára kisüt a nap. Ott lesz a legkisebb a csapadék esélye, másutt elszórtan – nagyobb számban a Salgótarján–Szeged közötti szélesebb sávban – valószínű eső, zápor, néhol zivatar.

Az északnyugati, északi szelet az Észak-Dunántúlon és az északkeleti tájakon erős, néhol viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul, az északnyugati tájakon lesz a leghűvösebb idő. Késő estére 4 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.

HungaroMet prognózisa szerint zivatar miatt hét vármegyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat

  • Pest, 
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Csongrád-Csanád, 
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves, 
  • Nógrád, 
  • és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. 

Hidegfronti hatás

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint vasárnap az ország nagy részén hidegfronti hatás érvényesül, de a keleti tájakon még kettősfronti hatás várható. A hideg reggelen ismét felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi bántalmak.

Emellett fejfájás, görcsös panaszok, keringési és vérnyomásproblémák is jelentkezhetnek. A szeles idő miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, a szél ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet. A keleti tájakon élők dekoncentráltságot, fáradtságot, bágyadtságot is tapasztalhatnak, migrén is jelentkezhet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras