Takarító nélkül maradt egy újbudai iskola, a szülők fertőzésveszélytől tartanak

Teleki Blanka Általános Iskola, 2018 Újbuda
2024.04.22. 10:24
Nincs takarító az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola kis épületében. Egy, a Szülői Munkaközösség által jegyzett körlevél alapján a tantermeket jobb híján a tanárok és a gyerekek tartják rendben, de a tájékoztatásban áldatlan állapotokról és fertőzésveszélyről is írnak. Az intézményt fenntartó tankerület az Indexnek elismerte: az egyik takarítójuk betegség miatt valóban kiesett a munkából, ám ettől fertőzésveszély még nem fenyegeti a gyerekeket. Új jelentkezőt már találtak, aki a hónap végétől látja el a feladatokat.

Az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola szülői munkaközösségének képviselői a szülők összefogását kérik, mivel nincs takarító az egyik épületben, és úgy vélik: a helyzet mostanra elfogadhatatlanná és fenntarthatatlanná vált – derült ki abból a körlevélből, amelyet az egyik szülő továbbított az Indexnek.

A segítséget kérő szmk-s szülők így írták le a körülményeket:

  • A kis épületben egyáltalán nincs takarító, várhatóan ez még öt-hat hétig így lesz.
  • Az alsós osztályok tanárai szünetekben vagy a napközis órák alatt végzik a termek takarítását, a nagyobb napközis gyerekek délután 4 óra után segítenek ebben.
  • A mosdókat és a WC-ket senki nem takarítja, napi, de még heti szinten sem, kivéve, amikor komoly problémát kell elhárítani, akkor a tanárok szállnak be.
  • A levélben leszögezték azt is: „A fenntartó (Klebelsberg Központ) nem segít, állítólag senki nem jelentkezik a takarítói állásra, a béren emelni nem tudnak. Az alapítvány jelen állás szerint szintén nem tud segíteni.”

„A helyzet kritikán aluli, komoly fertőzésveszélynek vannak így kitéve a gyerekek, és a tanárokra, diákokra nézve is méltatlan, hosszú távon tarthatatlan a helyzet, amin már a heti egyszeri szülői takarítás sem segít” – nyomatékosították az szmk-s képviselők, akik a továbbiakban arról érdeklődtek a többi szülőnél: látnak-e arra esélyt, hogy rövid távon egymás között találjanak valamiféle megoldást.

Ezzel kapcsolatban az alábbi két kérdésre várnak választ minden érintett osztálytól:

  • Hajlandók lennének-e a kis épületes osztályok közösen megbízni és finanszírozni egy takarítót a hátralevő másfél-két hónapra, aki hétköznap 15–20 óra között takarítaná a mosdókat és a tantermeket? Piaci alapon, a takarítási díjakat figyelembe véve nettó 2000 Ft-os óradíjjal keresnének ehhez takarítót napi 5 óra, vagyis heti 25 óra munkára, aminek költsége egyszeri, gyerekenkénti 2000 Ft-os befizetéssel megoldható lenne július közepéig, ha mind a nyolc kis épületes osztály vállalja ezt, és a szülők befizetik az említett összeget.
  • Egy másik kérdésben pedig azt próbálták kideríteni, hogy van-e esetleg olyan szülő, aki a fenti feltételekkel maga vállalná a takarítást, vagy esetleg ismer olyan valakit, aki a lehető leggyorsabban jelentkezne az állásra. „Így lehetne a legkönnyebben engedélyeztetni az iskolában tartózkodást”  írták.

Végül zárásképpen leszögezték: tudják, hogy ez hosszú távon nem megoldás, „de most tenni kell valamit”.

„Néhány héttel ezelőtt WC-papírt is küldtünk be, mert a gyerekek arra panaszkodtak, hogy sokszor nincs” – jelezték, hozzátéve, hogy rengeteg még a tisztázatlan kérdés, de az első lépés a szülői hajlandóság felmérése. Amennyiben ez nincs meg, más megoldást keresnek. 

A hónap végén érkezik az új takarító

Lapunk levélben fordult az intézményt fenntartó Dél-budai Tankerületi Központhoz, hogy tájékoztatást kérjünk a kialakult helyzetről. 

Megkeresésünkre küldött válaszukban azt írták:

A fenntartásunkban lévő Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola egyik takarítója súlyosan megbetegedett, így várhatóan huzamosabb ideig munkaképtelen lesz. Pótlására álláshirdetést adtunk fel, melyre sikeresen találtunk jelentkezőt, aki a hónap végén áll majd munkába

– fogalmaztak, megjegyezve azt, hogy a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek. Emiatt a Klebelsberg Központ nem írt levelet az ügyben, és nem hirdetett álláspályázatot sem, mivel nem fenntartója az iskolának.

Érdeklődésünkre, hogy valóban fennáll-e a fertőzés veszélye, kijelentették: 

„A gyerekeket nem fenyegeti fertőzésveszély. A közösségi tereket és a mosdókat folyamatosan takarítjuk, WC-papírt is biztosítottunk. Az szmk-t a tankerületi központ nem vonta be takarítási feladatokba” – írták.

(Borítókép: Teleki Blanka Általános Iskola. Fotó: Wikipédia)