Száz tonnányi rákkeltő vegyszert szállítanak el az Illatos útról

2024.04.25. 19:23
A Greenpeace és Baranyi Krisztina független polgármester több éves szakmai nyomásgyakorlását követően végre megkezdődik a száz tonnányi rákkeltő, kiemelten káros, évtizedek óta betiltott vegyszer maradékának eltüntetése az egykori Budapesti Vegyiművek területéről az Illatos úton – írja a környezetvédő szervezet.

A Greenpeace közleményében emlékeztet, hogy az Illatos úti telephely ügye először 2015-ben került be a köztudatba. Ekkor a környezetvédő szervezet és Baranyi Krisztina munkája, valamint az ezt követő társadalmi nyomás hatására kétezer tonnányi szétrohadt, veszélyes hulladékos hordót szállítottak el a Budapesti Vegyiművek (BVM) volt területéről.

Mint írták, 2016 elejére nem maradt hordó a telepen, 2017–2018-ban a szennyezett berendezéseket és épületeket is elbontották, ám a föld talajvíz-szennyezettsége továbbra is megmaradt.

2022-ben szintén a Greenpeace és Baranyi Krisztina hozta nyilvánosságra, hogy az Illatos úti telephely egy romos pincéjében évtizedek óta betiltott HCH rovarirtó szer maradt szétfoszlott zsákokban.

Hiába bizonyították a Ferencvárosi Önkormányzat mérései az egészségre káros veszélyes hulladékok létezését a telephely pincéjében, amelyek a környék talajvIZÉT is szennyezték, a Pest Megyei Kormányhivatal tagadta a szennyezés létezését.

Ezért a Greenpeace az ENSZ égisze alatt működő Stockholmi Egyezmény titkárságához, valamint az egyezmény uniós végrehajtásáért felelős Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságához fordult, hogy gyakoroljanak nyomást a kormányra, tartsák be a nemzetközi egyezményeket, és tisztítsák meg az Illatos út egyik pincéjét a száz tonnányi rákkeltő vegyszertől.

Ekkor a zöldszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan a környezetvédelmi hatóság már 2015 óta tisztában van a szennyezéssel, mégsem tett semmit, hanem egy csődbe jutott vállalatot próbált kötelezni a veszélyes anyagok eltüntetésére. Baranyi Krisztina pedig az illetékes hazai hatóságoktól követelt azonnali intézkedéseket. 

Évek óta dolgozunk azon, hogy megkezdődjön ezeknek a mérgeknek az elszállítása, ami végre meg is történik. A területet bérlő cég, akinek a telephelyén van a pince, megállapodott az állami felszámolóval, hogy szakszerűen felszámolja a méreglerakatot, és a költségeket leírhatja a bérleti díjból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BVM jogutódja viseli a kármentés költségét. A Greenpeace nagyon várja, hogy a terület teljes kármentesítése megtörténjen a jelenlegi állapotfelmérés lezárása után. Az ügyet továbbra is figyelemmel kísérjük

– idézi Simon Gergelyt, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjét a közlemény.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.