Villámlással, erős széllel és jégesővel jönnek a heves zivatarok pénteken

2024.05.16. 11:08
Heves zivatarok alakulhatnak ki Bács-Kiskun, Fejér és Pest vármegyében pénteken – hívta fel a figyelmet a HungaroMet Zrt.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a három vármegyében pénteken hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt Bács-Kiskun, Fejér és Pest vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

Az ország többi részére zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, itt elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Péntekre az egész országra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt, mert az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

időjárás17
Fotó: HungaroMet

Az előrejelzés szerint csütörtökön az esti, késő esti óráktól az éjféli órákig az ország délnyugati felében elszórtan zivatarok előfordulhatnak. Az éjféli órákig elsősorban nyugaton, illetve már délnyugaton ezekből felhőszakadás, jégeső és viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél is kialakulhat, intenzív villámtevékenységgel.

Az éjféli órákat követően délnyugat felől egy nagyobb kiterjedésű záporos, zivataros rendszer átvonulása valószínű, amelyen péntek reggelig északkelet felé helyeződve, várhatóan az ország északkeleti harmadának kivételével nagyobb területen valószínűek zivatarok.

Az éjszaka átvonuló rendszer környezetében helyenként viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, néhol felhőszakadás kialakulhat, illetve a Dunántúlon néhol jégesőre is van esély.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.