2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Az orosz hackertámadásról kérdezték Lázár Jánost, de bedobta az államtitokkártyát

2024.05.18. 19:51
„Magyarország iránt nagy az érdeklődés a világban, nemcsak politikai, hanem titkosszolgálati értelemben is” – véli Lázár János, aki a Külgazdasági és Külügyminisztériumot ért orosz hackertámadást államtitkokra hivatkozva nem kívánta kommentálni.

„Magyarország olyan helyen van a háború kitörésének okán, olyan politikai küzdelmek kereszttüzében van, és olyan politikai vitáknak a részese, ami a világ komoly titkosszolgálatainak felkelti az érdeklődését a nyugati és a keleti oldalon is. Magyarország iránt tehát nagy az érdeklődés a világban, nemcsak politikai, hanem titkosszolgálati értelemben is” – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter, amikor az RTL Híradó a Külügyminisztériumot ért orosz hackertámadásról kérdezte.

A politikus hozzátette azt is: mivel 2018-ig ő felügyelte a hírszerzést, államtitkot sértene, ha a kérdésre teljeskörűen válaszolna.

Mint ismert, az ügy előzménye, hogy a 444.hu által látott belső dokumentumok szerint Szijjártó Péternek tudnia kellett arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatát. A napvilágot látott információk miatt az ellenzéki politikusok Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lemondását követelik, sőt az aHang petíciót is indított a tárcavezető távozása érdekében.

A politikus a lap videójában a vádakra úgy  reagált: számos formája van a beavatkozási kísérleteknek, a kérdés csak az, hogy ezeknek egy kormány ellenáll-e, és fenntartja-e a szuverén politikáját, vagy nem.

„Mi ellenállunk minden beavatkozási kísérletnek, független attól, hogy az milyen formában valósul meg” – fogalmazott.