Kiadták a veszélyjelzést: villámokkal és jégesővel érkezik a vihar

2024.05.21. 13:45
Felhőszakadás és zivatarok veszélye miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A késő délutáni órákban délnyugat felől villámlásokkal és jégesővel érkezhet a vihar. Baranya, Somogy, Tolna és Zala vármegyékre másodfokú, narancs riasztást adott ki a HungaroMet. A Dél-Dunántúlon heves zivatarok és 90 kilométer per órás széllökések is kialakulhatnak.

Ahogy az Index beszámolt róla, kedden több órára kisüt a nap, míg a késő délutáni órákban egy zivatarrendszer éri el a délnyugati országrészt, ami fokozatosan halad északkeleti irányba. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 31 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb maradhat az idő. A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak, ahol akár nagyobb szemű jég is eshet.

A zivatarokat viharos, általában 60-80 kilométer per órás széllökések és felhőszakadások kísérhetik.  A Dunántúl délnyugati felén apróbb szemű jég és akár 30-50 milliméter csapadék is hullhat.

HungaroMet veszélyjelzése szerint felhőszakadás és zivatarok miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. 

Baranya, Somogy, Tolna és Zala vármegyékre másodfokú, narancs riasztást adott ki a HungaroMet.

Az érintett területeken hevesebb zivatarok kialakulására kell készülni. A villámlások mellett kockázatot jelenthet a zivatarokat kísérő szél és a jégeső is.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.