2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Donáth Annának rengeteg kritikája van Karácsony Gergely politikájával szemben

2024.05.24. 10:26 Módosítva: 2024.05.24. 10:36
Interjút adott Donáth Anna, a Momentum elnöke, EP-listavezetője, amiben arról beszélt, kihátráltak-e Karácsony mögül. Szólt a Momentum szavazóiról, együttműködésekről, felelősségről is.

„Vállalom a felelősséget, bármi is lesz az eredmény” – hangsúlyozta a Telexnek adott, pénteken megjelent interjújában Donáth Anna, a Momentum elnöke, EP-listavezetője.

Véleménye szerint nincs még egy olyan bátor liberális párt ma Magyarországon, mint a Momentum. Az interjúban beszélt arról is, hogy:

  • A Momentum támogatja Karácsony Gergelyt, de a főpolgármester úgy döntött, hogy egy másik listán indul. Donáth Anna így azt gondolja, hogy meccseljék le az úriemberek a választást.
  • „Karácsony Gergely politikájával szemben rengeteg kritikánk van, mivel azonban a fővárosi vezetésben részt vett a Momentum is, furcsán venné ki magát, ha én azzal most szembemennék. Azt a szakmai munkát tudjuk a jövőben is támogatni, de Karácsony Gergely politikai döntéseivel nem értünk egyet.”
  • A status quo nem bukott meg annyira, hogy szembemenjenek Karácsony Gergellyel. Vitézy Dávid ajánlata szerintük nem rossz, de a megjelenése és a csapata felvet kérdőjeleket. A választók majd eldöntik, hogy melyik ajánlatban bíznak jobban. 
  • Szerinte nem tűnt el a Momentum, ő és politikustársai is folyamatosan járják az országot.
  • A családi piknikekkel olyan választókat is el tudnak érni spontán módon, akik például a gyereküket viszik a játszótérre, vagy kutyát sétáltatnak. „Nagyon sok emberrel találkoztam ilyen módon, akik azt sem tudták, hogy választások lesznek június 9-én, vagy akár még nem is hallottak korábban a Momentumról.”
  • Magyar Péterre szerinte kíváncsiak az emberek, ez teljesen egyértelmű. Miután bejelentette, hogy elindul a választáson, hirtelen elkezdték kampányeseményeknek hívni a megmozdulásait. Donáth Anna abban a szerencsés helyzetben van, hogy öt év európai parlamenti munka után nem a nulláról kell bizonygatnia az alkalmasságát.
  • Nem tűntek el a szavazóik, megvannak, ami kiderül június 9-én. „A Momentum szavazói mindig is nagyon kritikusak voltak a pártokkal és a hétköznapi történésekkel szemben. Nekem most az a feladatom, hogy megerősítsem bennük: rajtunk kívül senki mástól nem kapják meg azt az értékajánlatot, amiért ők valaha Momentum-szavazók lettek.”
  • Donáth elmondta, hogy a jogállamisági mechanizmussal egy eszközt hoztak létre, és ahhoz semmi közük, hogy a magyar kormány nem tartja be a közös uniós játékszabályokat. „Nem a Momentum hibája, hogy alapítványi keretek közé kényszerítették az egyetemeket, ahova aztán beültették a politikusaikat.”
  • Donáth rámutatott, míg Európai Unió van, addig nincs háború. Ez egyelőre beigazolódott, az unió területén nincs háború. Ezenkívül jólétet és biztonságot ígértek. Ezen a két területen szerintük még lenne hova fejlődni. Minden olyan ügyet közös európai fennhatóság alá kell rendezni, ami a jólétet és a biztonságot szolgálja európai színvonalon.
  • Arra, ha nem jön össze két mandátum, lemond-e, azt válaszolta, hogy az ellenzéki oldalon talán „én mutattam a legtöbbet politikai felelősségvállalás terén az elmúlt években. Ahogy a 2022-es választások után is egyedül én vállaltam a felelősséget, most is vállalni fogom, bármi is történjen. Térjünk vissza erre a kérdésre június 9-e után!”

Donáth Anna korábban arról is beszélt: elképesztőnek tartja, amit Magyar Péter tesz.