2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Megvan az év fagylaltja

2024.05.24. 20:24
Idén is megrendezték az év fagylaltja versenyt, amit ezúttal Bergman Nándor cukrász nyert meg a Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel nevet viselő desszertjével. A versenyen összesen öt kategóriában osztottak ki díjakat.

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő év fagylaltja versenyt – áll az ipartestület sajtónyilatkozatában.

A verseny célja a hagyományos, kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a résztvevők a nézők előtt készítették el versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.

Egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig.

Ezt követően különböző, fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.

Az idei vendéglátó, Kecskemét tiszteletére egy új kategóriát is hirdetett az ipartestület. A „sárgabarackfagylalt kategóriával” a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” kívánta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltremekeivel együtt összesen 130-féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvényEN.

Mint írják, a fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.

A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt, a pikánsan ízesített sárgabarackfagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Az olajos magvak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, a babérlevél, a borókabogyó, a rózsabors, a timutbors, a szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.

Összesen öt kategóriában osztottak ki díjakat, valamint négy különdíj is gazdára lelt.

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

 • Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL (Bergmann Nándor: A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred);
 • Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO (Vadócz Jenő: Promenád Kávéház, Balatongyörök);
 • Bronzérem: SZERENÁD (Damniczki Balázs: Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár).

„M" – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
(Hozzáadottcukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylalt kategória)

 • Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA (Marsa Éva Heléna: Vanília & Gelarto, Nagykőrös);
 • Ezüstérem: MÁNGÓ (Böröczky-Asztalos Ágnes: Margaréta Fagyizó, Balatonszemes);
 • Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA (Kovács Roland: Krém Cukrászda, Székesfehérvár);

„Sárgabarack” kategória:

 • Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN (Márton Sándor: Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred);
 • Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓVÁLOGATÁSSAL (Kádár Ferenc: m-Gel Hungary Kft., Budapest);
 • Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK (Papp Balázs: Mester Étterem és Cukrászda, Marcali).

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

 • Aranyérem: MÉZES MADZAG (Nagy László: Békás Kft., Budapest);
 • Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) (Szabados Norbert: König-Units Kft., Üllő);
 • Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL) (Rétfalvi Attila: Master Martini Kft., Budapest).

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

 • Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM);
 • Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET (Horváth Diána: m-Gel Hungary Kft., Budapest);
 • Bronzérem: VÉRNARANCS (Gangel András: m-Gel Hungary Kft., Budapest).

Különdíjak:

 • Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN (Szabados Norbert: König-Units Kft., Üllő);
 • Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL (Bergmann Nándor: A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred);
 • Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK (Pokoraczki Ágnes: Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó);
 • Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK (Papp Balázs: Mester Étterem és Cukrászda, Marcali).