2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00 ÉLŐ
Szlovénia 0
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Az infláció és a politikai hatalommal való visszaélés – a magyarok szerint ezek a legnagyobb problémák

2024.05.24. 08:22
Az Európai Parlament zöldpárti frakciójának képviselője egy bécsi székhelyű intézettel felmérést készíttetett Magyarországról. Ebből kiderült, hogy a magyarok döntő többségben az inflációt, a politikai hatalommal való visszaélést, valamint a kormányzati korrupciót jelölték meg problémának.

A bécsi székhelyű Motivációkutató Intézet (Institut für Motivforschung) a korrupció és az ukrajnai háború megítéléséről, valamint Magyarország Európai Unióban játszott szerepéről készített felmérést az Európai Parlament zöldpárti frakciójának és Daniel Freund európai parlamenti képviselőnek a felkérésére – összegezte a Népszava.

Az áprilisban végzett közvélemény-kutatásban résztvevők arra a kérdésre, hogy mit tartanak problémának Magyarországon,

  • többségében az inflációt (74,8 százalék),
  • a politikai hatalommal való visszaélést (72,1 százalék)
  • és a kormányzati korrupciót (71,6 százalék) jelölték meg.

Bár a megkérdezettek közül az európai uniós tagságot csak 9,1 százalék látja problémának, az általános korrupciót 64,6, a bűnözést 41,4, a munkanélküliséget 41 százalékuk a legsúlyosabb gondnak ítélik. 

  • A megkérdezettek leginkább a rendőrségben (63 százalék),
  • az Európai Unió intézményeiben (62,1 százalék),
  • a helyi önkormányzatokban (54,3 százalék)
  • és a bíróságokban (53 százalék) bíznak,
  • míg a legkevésbé a kormányban és a köztisztviselőkben (24,5 százalék). 

A válaszadók 79 százaléka szerint a magyar kormány nagyon vagy elég rosszul kezeli a korrupcióellenes harcot. A parlamenti képviselők többségét a megkérdezettek fele tartja korruptnak. Tízből hatan vélik úgy, a vállalkozások gyakran pénzzel vagy kapcsolatokkal érik el, hogy elnyerjenek kormányzati megbízásokat.

Végezetül érdemes kiemelni az orosz–ukrán háború megítélését. A többség – 68,8 százalék – szerint semleges álláspontot kell képviselnie Magyarországnak, 22,7 százalék szerint Ukrajnát, 3,1 százalék szerint Oroszországot kell támogatnia.