2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Nagy esők jöhetnek, újabb figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok

2024.05.25. 12:45
Elsőfokú riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt a HungaroMet Nonprofit Zrt. Az érintett területeken akár huszonöt-harminc milliméternél is több csapadék eshet.

Mint korábban írtuk, a HungaroMet zivatarok miatt már az előző este, illetve szombat reggel is figyelmeztetést adott ki szinte az összes vármegyére.

A Magyarország területére kiadott legfrissebb figyelmeztető előrejelzésükben már arra figyelmeztettek, hogy „ma elszórtan, nagyobb számban a Dunántúlon és az északi, északkeleti vidékeken alakulhatnak ki zivatarok. Délután, kora este egy-egy cella a keleti határvidékre is besodródhat.”

A zivatarokat átmeneti viharos széllökés (~70-90 km/h), helyenként felhőszakadás (25-35 mm-t meghaladó csapadékösszeg, főként északnyugaton az ismétlődő cellákból ennél több is), illetve jégeső (~1-2 cm) kísérheti

írta a HungaroMet. Hozzátették: „Éjszaka a zivatarok számossága jelentősen csökken, de néhol (főként a Dunántúlon) továbbra is előfordulhat dörgés, villámlás.”

A HungaroMet honlapján látható figyelmeztető előrejelzés szerint szinte az összes vármegyében csapadék várható. Ezalól csak négy kivétel van: Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok maradhatnak teljesen szárazon.

A vármegyék többségében azonban csak zivatarra számítanak a meteorológusok.

Lehetséges felhőszakadást Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyében jeleztek előre kora délután a holnapon.

Vasárnap is zivatarok jöhetnek

Megjegyezték azt is, hogy vasárnap ismét zivatarok kialakulására kell számítani, várhatóan a mainál kisebb számban és kisebb területet érintve. „Előfordulásukra legnagyobb valószínűség a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati felében van. A cellákat intenzív csapadékhullás (10-20 mm), viharos széllökés (70-80 km/h) és jégeső (~1-2 cm) is kísérheti.”