2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Sulyok Tamás a bolgár elnökkel tárgyalt

2024.05.25. 17:26
A magyarokat és a bolgárokat történelmi sorsközösség, sőt barátság köti össze – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök sajtónyilatkozatában, miután megbeszélést folytatott Rumen Radev bolgár elnökkel szombaton a Sándor-palotában Budapesten.

Sulyok Tamás elmondta, a bolgár elnökkel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett a nemzeti kisebbségek kérdése, a magyar–bolgár gazdasági kapcsolatok, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére. A köztársasági elnökök egyetértettek abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni, és nem a tüneteit.

Egyetértettek abban is, hogy az orosz–ukrán háborút diplomáciai úton kell rendezni, és hogy mielőbbi tűzszünetre, igazságos és fenntartható békére van szükség. Sulyok Tamás közölte, Magyarország továbbra is elkötelezett Bulgária és Románia teljes körű schengeni csatlakozása mellett.

A köztársasági elnök szerint Bulgária kulcsszerepet játszik a magyarországi orosz földgázellátás tranzitjában, és számunkra kiemelten fontos, hogy a Bulgárián keresztüli földgáztranzit stabil maradjon. Sulyok Tamás kitért arra is, hogy 2022-ben a magyar tőke hatodik legfontosabb célországa Bulgária volt.

Előremutatónak nevezte, hogy a komoly migrációs válságot megélve országaink levonták a történelmi tanulságot, és egyetértenek abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni, és nem a tüneteit. Hozzátette: a határrendészeti együttműködés keretében több tucat magyar rendőrtiszt szolgál Bulgáriában.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz, és július 1-jétől újra hazánk tölti be az EU soros elnökségét – emlékeztetett a köztársasági elnök, hozzátéve: a megbeszélésen érintették a bővítés és a regionális stabilitás fontosságát is – adta hírül az MTI.

Mint megírtuk, Orbán Viktor szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt. A tárgyaláson áttekintették a magyar EU-elnökség programját, amelynek kiemelt eleme a Nyugat-Balkán stabilitása.