2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Szakértők beszámíthatónak ítélték, majd kalapáccsal és késsel ölt a 21 éves fiatal

2024.05.26. 08:29
Szakértők szerint beszámítható az a 21 éves fiatal, akit azzal vádolnak, hogy lakásába hívott, majd megölt egy hajléktalan férfit tavaly augusztusban Pécsen. A támadó pszichés állapota miatt kezelésekre járt, de anyjának a szakemberek azt mondták, hogy nem kell tartania attól, hogy fia valamit elkövetne. A vádirat szerint a férfi apját, később nővérét is elveszítette, ami után zárkózott lett, gyógyszert szedett, alkoholt fogyasztott. Az ügyészség 12 évre küldené börtönbe.

A tragédiát megelőzően a most 21 éves vádlott 2023. augusztus 20-án egy egyetemi gólyatáborba utazott. Másnap hajnalban a gólyatáborból felhívták az édesanyját, hogy vigye haza, mert viselkedésével kapcsolatban problémák merültek fel.

Édesanyja haza is vitte fiát a pécsi lakásába, aki hajnalban kiment az utcára, majd találkozott a 65 éves hajléktalan sértettel. A vádlott ekkor elhatározta, hogy a sértettet megöli. Meghívta magához a férfit a negyedik emeleti lakásába, ahol étellel kínálta.

A sértett mögé lépett, és a kalapáccsal a fejére sújtott. A sértett védekezett, rövid dulakodás alakult ki köztük. Ennek során a vádlott többször kalapáccsal megütötte a sértett fejét. Az ütésektől a hajléktalan férfi a földre esett, és a már földön fekvő sértettet a vádlott egy konyhakéssel háromszor mellkason szúrta

– közölte az eset részleteit Csordás Hajnalka, a Baranya Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője.

A támadó az anyját hívta a történtek után, az asszony értesítette a rendőröket. A lakók nem tudták, hogy a helyszínelők miért lepték el a házat. A fiatal ellen előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emeltek vádat.

Szakemberek szerint nem volt mitől tartani

A férfi apját, később nővérét is elveszítette, haláluk után zárkózott lett, gyógyszert szedett, rendszeresen alkoholt fogyasztott – áll a vádiratban. Erőszakos, gyilkosságokkal teli filmeket nézett, telefonján rögzítette az emberöléssel kapcsolatos gondolatait. Viselkedése miatt az egyetemi gólyatáborból is hazaküldték a tragédia előtt.

Járt pszichiáterhez, járt pszichológushoz. A cselekmény elkövetése előtt az édesanyja elment az őt kezelő pszichiáterhez, és kikérte a véleményét, hogy várható-e bármi, merthogy nagyon rossz pszichés állapotban van a fia. A szakemberek is azt mondták, hogy semmi komoly cselekmény elkövetésétől nem kell tartani

– mondta Fekecs Gyula, a fiatal ügyvédje az RTL Híradónak, aki szerint a család mindent megtett, hogy ne történjen baj.

A fiatal férfi ügyvédje elmondta, hogy a vádlott a gyilkosság óta letartóztatásban van, a bíróság először elmegyógyintézetbe küldte, azonban a szakértő semmiféle érintettséget, korlátozottságot nem állapított meg. A támadót 12 évre küldené fegyházba az ügyészség, ha a váddal egyezően beismeri tettét az előkészítő ülésen.