2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Viharos széllökésekkel érkeznek a zivatarok

2024.05.26. 06:10
Sok napsütés várható vasárnap, de ismét zivatarokra kell készülni a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati részén. Átmeneti jelleggel erős, viharos széllökések is kialakulhatnak.

Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. Elszórt jelleggel képződhetnek záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel az ország délkeleti felén. A keleties szél mérsékelt marad, de zivatarok mentén átmeneti jelleggel erős, viharos széllökések is kialakulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 30 fok között alakul.

A HungaroMet előrejelzése szerint

vasárnap 10 vármegyére is kiadták az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarveszély miatt. 

Előfordulásukra legnagyobb esély a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati felének tágabb térségében van. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyében. 

Nem várható fronthatás

Az Időkép szerint vasárnap nem várható fronthatás, de a fülledt meleg még okozhat migrénes fejfájást, ingadozó vérnyomást. Reggel a párás, nyirkos tájakon átmenetileg felerősödhetnek az ízületi panaszok.

Napközben elszórtan számítani kell záporok, zivatarok kialakulására, amelyeket viharos széllökések kísérhetnek. Ilyen esetekben fokozódó idegrendszeri panaszokra, feszültségre, idegességre, szorongásos panaszokra számíthatunk, fokozottan jelentkezhet szédülés, bizonytalanságérzet. A fülledt időszakokban légzési nehézségekre, szívpanaszokra is készülni kell.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras