2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Órákon át vártak mentőre a betegek a tabletek frissítése miatt

2024.05.26. 07:51 Módosítva: 2024.05.26. 10:00
Budapesten és Pest megyében több mentőautó is késhetett, miután a hét elején frissítették az irányításhoz használt tabletek szoftverét. Az okoseszközök hiányában papíralapú dokumentációra kellett átállni, ami annyira lelassította az ellátást, hogy volt beteg, akinek 2 helyett 6-7 órát kellett várnia a szállításra. Az Országos Mentőszolgálat szerint a tabletek frissítése nincs összefüggésben a betegszállítással, nem lassíthatja az életmentést.

Évek óta országszerte tableteken keresztül irányítják a mentőautókat, azonban a fővárosban és Pest vármegyében hétfőn frissítették a készülékek szoftverét. Emiatt volt olyan állomás, ahol minden egység egész éjszaka és nappal papíralapon dolgozott.

„A szegény irányítók, mondjuk úgy, vakon mozogtak, mert legtöbbször azt sem tudták, hogy aktuálisan merre járnak az autóik, tehát ha például útközben lett volna egy sürgős riasztás, nem tudták volna ránk bízni” – nyilatkozta névtelenül egy mentőápoló az RTL Híradónak. Elmondta, hogy emiatt késtek a mentőautók. 

Velem történt meg, hogy bizony egy két órán belüli orvosi ügyelet által kért betegszállításra hat-hét óra múlva értünk oda. Addig otthon várakozott a beteg a mentőre

– tette hozzá a mentőápoló, hozzátéve, hogy a szoftverfrissítés nem minden eszközön sikerült, így még kedden és szerdán is több kocsit papíralapon irányítottak.

Átvettem a tableteket. Az ötből kettő működik. A három rosszat próbálják szárítgatni (szerintem nem fog sikerülni), aztán meglátják mi lesz. Annyit tudok, hogy a (…) már nem javítja ezeket az eszközöket. Tehát ma még mindenki papír alapon dolgozik, holnaptól még a két 24-es kocsi tabletezik. Bár azt hiszem, hogy ezek sem lesznek hosszú életűek

– tájékoztatta üzenetben kollégáit az egyik állomásvezető.

Volt, akit magánmentő vitt kórházba

Egy 65 éves trombózisos betegnek is sokat kellett várnia a hét elején Budapesten – derült ki az egyik, éppen működő tabletről készült fotóból. Először 17:51-kor reklamáltak amiatt, hogy nem érkezett meg a mentő, majd többszöri érdeklődés után azt írta a mentésirányító, hogy nincs szabad kapacitás.

Az első reklamáció után három órával lemondták a mentőt, a beteget magánmentő vitte kórházba.

A tableteket megyéről megyére frissítik, közölte az Országos Mentőszolgálat, hozzátéve, hogy az életmentést mindez nem lassíthatja, „a betegszállítási feladatokkal a tabletek frissítése nincs összefüggésben” – írták. „Ha nem azonnali mentőszállítást rendel el az orvos, akkor előfordulhat hosszabb várakozás” – nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az OMSZ szerint nem igaz

Frissítés: cikkünk megjelenése után az Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az Indexnek írt levelében egy, a fentieknél részletesebb cáfolatot is közölt az RTL híradásával kapcsolatban.

A szóvivő azt írta: „A mentésirányítás alapvető biztonsági mechanizmusa az, hogy a digitális rendszer mellett, szükség esetére egy másik megoldás (Tetra rendszeren, rádión keresztül történő riasztás, offline, papíralapú dokumentálás) is folyamatosan rendelkezésre álljon úgy, hogy sem az átállás, sem a folyamatos működés ne okozzon késedelmet, vagy fennakadást. A tabletek frissítése az életmentést nem lassíthatja, a betegszállítási feladatok ellátásával a tabletek frissítése nincs összefüggésben .

A mentők az igazán sürgős feladatokhoz rendszerint 15 percen belül kiérkeznek. A mentőszállítás sürgősségi fokozatát a megrendelő orvos határozza meg, a 2 órán belüliként megrendelt feladatot a beteg állapotromlása esetén a mentők átminősítik sürgős feladattá és indokolt esetben akár azonnal rohamkocsit küldenek a beteghez” – fogalmazott Győrfi Pál.