2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

A felrobbantott TEK-es édesanyja nem tudja feldolgozni a tragédiát

2024.05.27. 11:53
Méltánytalanul kevés összeget ajánlott a Terrorelhárítási Központ (TEK) a tavalyi, esztergomi robbantásban meghalt, hősi halottá nyilvánított rendőrtiszt, Kónya Gábor Lajos családjának a család jogi képviselője szerint. Az édesanya pedig arról számolt be, hogy nem tudja feldolgozni a tragédiát és, hogy nem kellett volna meghalni a fiának.

Csaknem nyolc hónapja történt az esztergomi robbantás, amelyben életét vesztette Kónya Gábor Lajos, a Terrorelhárítási Központ (TEK) posztomusz rendőr főhadnagya. Az édesanyja arról beszélt, hogy képtelen feldolgozni egyetlen gyereke halálát, és azt is elmondta a Blikknek, hogy milyen is volt valójában a terrorelhárítóként dolgozó férfi, aki szerinte a TEK hibájából veszítette életét.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Kónya Gábor Lajos, a Terrorelhárítási Központ néhai főhadnagya egy szeptemberi akcióban veszítette életét, amikor a rendőrök kivonultak a robbantással fenyegetőző J. László esztergomi házához, ahol a férfit órákig győzködte egy túsztárgyaló, de sajnos hiába. A férfi egy gázpalack segítségével mégis előidézte a detonációt, amelyben Kónya Gábor Lajos az életét veszítette. A hatalmas erejű robbanás az elkövetővel is végzett. 

Az elhunyt TEK-es édesanyja a lapnak adott interjúban elmondta, hogy rosszul van, és még közel sem dolgozta fel a tragédiát.

Képtelen vagyok rá, de úgy hiszem, nem is lehet egy anyának feldolgozni ezt a tragédiát. Nincs olyan nap, hogy ne gondolnék rá. Rosszul vagyok, de hogyan is lehetnék?

– számolt be az állapotáról a nő. 

A kisebbik gyerekének már semmilyen emléke nem lesz az apjáról

Az anya elmondta, a menyétől tudta meg, hogy a fiát meggyilkolták, de arról, hogy felrobbantották, csak a híradóból értesült, ekkor pedig összedőlt benne a világ. Elárulta, hogy a fia vezetői közül senki nem hívta fel, hogy tájékoztassák a tragédiáról, sőt a temetésen is csak a belügyminiszter és a fia kiképzője nyilvánított részvétet. Utóbbi azt mondta az asszonynak, hogy a legjobb emberét veszítette el.

Mint arról a néhai TEK-es édesanyja beszámolt, fia, Gábor a feleségével, valamint négy és egy éves kisfiával élt együtt. A kommandós kisfia, Zsombor eleinte sokat emlegette az apukáját, a kisebbik fiú, Botond viszont még csak most egyéves. Neki már semmilyen emlékképe nem lesz róla. A tiszt eredetileg épületgépész technikusnak tanult, de nem tudott elhelyezkedni a szakmájában, ezért jelentkezett a rendőrséghez. Hét évig készenléti rendőrként, majd ugyanennyi ideig terrorelhárítóként szolgálta hazáját.

A néhai rendőrtiszt versenyszerűen űzött küzdősportot, úszott, súlyt emelt és hajóvizsgát is szerzett, emellett rengeteg éremért is megküzdött. Családja nagyon büszke volt rá, mosolygós, életerős, vidám férfiként emlékeznek az elhunyt terrorelhárítóra, aki mindent megtett értük. 

Az anya a TEK-et hibáztatja

A Központi Nyomozó Főügyészség megállapítása szerint a történtekért kizárólag a körözött, a házát az egységre robbantó J. László a felelős, az édesanya azonban úgy véli, semmi szükség nem volt arra, hogy a fiát oda bevezényeljék.

Az egész család életét tönkretették azzal, hogy a fiamat beküldték a halálba. Gabinak korábban több ilyen ügye is volt, amikről elmondta, sokszor hosszú órákon át kint feküdtek az árokban, és megvárták, hogy a célpont magától elhagyja az épületet

– idézte fel.

Helmeczy László, a család jogi képviselője próbált peren kívül megegyezni a TEK-kel a kártérítés összegében, azonban ez nem vezetett eredményre, mert az ügyvéd elmondása alapján túl alacsony összeget ajánlottak. A végső összegről majd a bíróság dönt.

A pontos összegről nem beszélhetek, de nagyjából egy garázst lehetne belőle venni a főváros frekventált részén

– mondta a Blikknek az ügyvéd, aki szerint nem kellett volna bemennie a terrorelhárítóknak a házba.