2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Ez lehet a kormány terve a raktárban maradt lélegeztetőgépekkel

2024.05.28. 08:27
A kormány a Bay Zoltán Kutatóintézet bevonásával vizsgálja, hogy hogyan tudjuk úgy átalakítani az eszközöket, hogy 77 ezer alvási apnoés beteg hozzáférhessen. Az eszközök nagy része jelenleg a kórházaknál van, és a területért felelős államtitkár szerint a régebbi gépeket lecserélték, az újak pedig már használják.

Még tavaly novemberben Szabó Tímea, a Párbeszéd ügyvezető társelnöke Gödöllőn járt, ahol a koronavírus által okozott világjárvány miatt megrendelt, de sohasem használt lélegeztetőgépeket tárolják.

Majd áprilisban megkérdezte az egészségügyért felelős államtitkárt, hogy mi lesz a sorsa annak a 12 ezer lélegeztetőgépnek, amit a koronavírus-járvány első hullámában a kormány beszerzett, de nem használ.

Ahogy azt megírtuk korábban, négymilliárd forintos szerződést kötött a TMT Technics Kft. a külügyminisztériummal, hogy lélegeztetőgépeket vegyen a Covid-járvány közepén. Most pedig a tulajdonosai megszüntetik a céget.

Korábban a minisztérium végrehajtással és licittel a közbeszerzési eljárással kifizetett nagyjából 4 milliárd forint előleg egy részét szerette volna visszakapni, mivel a cégnek a jelek szerint nem sikerült maradéktalanul elszámolnia a vásárláshoz a külügyi tárcától kapott összeggel – írta a 24.hu.

Az alvászavarral küzdő betegek kaphatják

A lap a sikertelen árverés után megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot arról, mi lesz a lélegeztetőgépek sorsa, ám a tárca nem válaszolt megkeresésre. Azonban a Népjóléti Bizottság áprilisi ülésén Takács Péter elmondta, hogy a beszerzett lélegeztetőgépek különböző tudásszintűek. Vannak olyanok, amelyek az intenzív osztályos igénybevételnek, illetve az ottani elvárásoknak is megfelelnek.

„Ezek nagy része most is kórházaknál van, tehát a régebbi gépeket lecseréltük, a régieket leselejteztük, az újak pedig beálltak” – magyarázta az államtitkár. A gépek egy része kisebb tudásszintű, non-invazív légzéstámogatásra alkalmas berendezések, amelyekre Takács Péter szerint külön terve van a kormánynak.

Ezeket most a Bay Zoltán Kutatóintézet bevonásával vizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk úgy átalakítani, hogy 77 ezer alvási apnoés honfitársunknak természetben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oda tudja adni

 – modta Takács Péter, aki szerint a kutatóintézet bevonásával a lélegeztetőgépek jelentős részét jó eséllyel át tudják alakítani az alvási apnoés betegek támogatására.

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, amely alatt a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul.