Három ember meggazdagodott a koronavírus-járvány alatt, börtönbüntetésre ítélnék őket

2024.05.28. 11:19
Bűnszervezetben elkövetett illegális gyógyszer-kereskedelem, gyógyszerhamisítás, kuruzslás és pénzmosás vádjával ítélnének el három embert, akik a koronavírus-járvány alatt Magyarországon nem engedélyezett gyógyszereket árultak, azt ígérve, ezzel kezelhető a koronavírus.

Egy 59 éves pápai férfi és élettársa, valamint egy másik 59 éves győri férfi ellen emelt vádat a Tapolcai Járási Ügyészség, miután a három vádlott 2021-ben a koronavírus-járvány alatt Magyarországon nem engedélyezett gyógyszereket árult az interneten – közölte az MTI a Veszprém Vármegyei Főügyészség közleménye alapján.

A három vádlott a leginkább paraziták ellen használt ivermectin hatóanyag-tartalmú gyógyszereket árult 2021 márciusától egészen októberig. Az idehaza nem engedélyezett gyógyszereket az interneten szerezték be, amit majd az egyik elkövető tapolcai, majd pápai otthonából árultak illegálisan, magukat természetgyógyásznak, esetenként belgyógyásznak kiadva.

A közösségi oldalon árult gyógyszerekért dobozonként 5000–5000 forint haszna származott a vádlottaknak.

Az ügyészség illegális kereskedelemmel, bűnszövetségben elkövetett gyógyszerhamisítással vádolja a három elkövetőt, továbbá a magát olykor orvosnak kiadó pápai férfit kuruzslással, győri társát pedig pénzmosással is megvádolták – előbbi ugyanis orvosi szakképzettség nélkül adott tanácsokat a gyógyszerek adagolásával, esetenként más betegségek kezelésével kapcsolatosan, míg utóbbi a befolyt összeget egy külföldi pénzintézetnél vezetett számlájáról kriptovalutával foglalkozó cégekhez utalta.

Az ügyészség a két férfival szemben börtönbüntetést és közügyektől való eltiltást kéri, valamint a bűncselekményből származó csaknem 8,5, illetve 23,3 millió forint erejéig vagyonelkobzásra, míg a pápai férfi élettársára felfüggesztett börtönbüntetésre tett indítványt a Tapolcai Járásbíróságnak – áll a közleményben.