2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Stumpf István: Fontos dolgok történnek nálunk

2024.05.28. 08:01
Bár kicsi ország vagyunk Európa közepén, fontos dolgok történnek nálunk – jelentette ki egy interjúban a miniszterelnök Stratégiai Tanácsadó Testületének tagja, Stumpf István, aki bízik abban, hogy Amerikában idén győz a konzervatív forradalom.

Stumpf István egykori alkotmánybíró, Orbán Viktor miniszterelnök Stratégiai Tanácsadó Testületének tagja interjút adott a Mandinernek, amit az alábbiak szerint lehet összegezni:

  • Szerinte a Szovjetunió összeomlásával a történelemben példátlan erőfölényben találta magát Amerika. Megnyílt előtte a lehetőség, hogy továbblépjen az általa uralt nyugati blokkból, el is kezdte kiépíteni az egypólusú világrendet. „Ezt némi leegyszerűsítéssel úgy kell elképzelnünk, hogy gazdasági, majd politikai értelemben is integrálni próbálta a világot” – tette hozzá.
  • Kiemelte, hogy az irányítóközpont maradt Amerikában, de a gyártást és a vállalati folyamatokat kiszervezte távoli országokba. Ezzel párhuzamosan egyre jelentősebb szerephez jutottak a politika alakításában a szintén transznacionálissá váló NGO-k.
  • „A lokális állami szerveződés gazdasági-politikai lebontása mellett pedig megjelent a történelmi identitás és a család lebontása is. Ez a mai progresszivizmus vagy más néven woke. Mindent elkövettek azért, hogy Trump elnöksége sikertelen legyen” – mondta Stumpf István.
  • Véleménye szerint a globalista politikai erők hálózati működésével szemben általában gyengének bizonyultak a hagyományos helyi politikai szerveződések Amerikában és szerte Nyugat-­Európában. Erre a kihívásra válaszul indították útjára az amerikai CPAC-et – összegezte. Majd a harmadszor megrendezett magyarországi eseményt sikernek könyvelte el.
  • Stumpf István szerint a konzervatív-szuverenista oldal azzal szembesült, hogy már nem elegendő választást nyernie, győzelem esetén a kormányzás feltételrendszerét is meg kell teremtenie. „A konzervatív forradalom és a republikánus kritika elsősorban az adminisztratív állam és a mélyállam ellen irányul.”
  • Később arra is kitért, hogy a Biden-elnökség idején elszabadultak a szuverenista világot aláásó folyamatok: a tagadás kultúrája, a kritikai faj­elmélet, a tömeges illegális migráció, a woke-ság mindenféle formája, és elharapódzott az egyetemi kampuszokon a szólásszabadság korlátozása.
  • „A teljesítményelv helyét átvette az ideológiai megfelelés, a vita kultúráját az elhallgattatás. Mindeközben az elnök korlátozottan cselekvőképes, ami igencsak rémisztő a világ egyik nagyhatalma esetében. Ezzel együtt Biden és Trump fej fej mellett áll a közvélemény-kutatásokban.”
  • Stumpf István szerint jelenleg Trump kicsit vezet, de pici a különbség. „Ez Amerika legdrágább választási kampánya: világosan látható, hogy Biden körülbelül a tízszeresét költi el médiajelenlétre annak, mint amit Trump.”
  • „Ez persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Hollywoodtól a médián át a Wall Streetig a transznacionális erők mind mögötte állnak. Az viszont annál inkább, hogy a demokrácia fogalmával nehezen összeegyeztethető módon küldték rá Trumpra az igazságszolgáltatást.”
  • „Remélem, győz a konzervatív forradalom, és az amerikai–magyar kapcsolatokban a mostaninál sokkal inkább az együttműködés lesz a középpontban.” Majd az interjút úgy zárta, hogy bár kicsi ország vagyunk Európa közepén, fontos dolgok történnek nálunk: sikeresen képviseljük a szuverenista gondolatot, a család fontosságát és a nemzeti identitást, és részt veszünk a konzervatív-szuverenista közösség nemzetközi együttműködésében.

Stumpf Istvánnal április végén az Index is interjút készített, amely ide kattintva érhető el.