2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Fontos változás lépett életbe, negyedmillió magyart érint

2024.05.30. 14:23
Módosult a megváltozott munkaképességűekre vonatkozó rehabilitációs minősítés szabályzata, amely 254 ezer embert érint.

Egyetlen melléklet alapján határozzák meg, hogy a megváltozott munkaképességű személy rehabilitálhatónak (részben foglalkoztathatónak), rokkantnak, munkavégzésre alkalmatlannak minősít a bizottság – írja a Népszava. A lapnak nyilatkozó rehabilitációs szakértő, Bernáthné Székely Julianna szerint ez az érintettek körében további bizonytalanságokat, jogi kihívásokat eredményez. 

A szakértő szerint problémát jelenthet, hogy a jogszabályhoz köthető besorolási szempontok korábban jóval részletesebbek voltak,

de május 1. óta a három mellékletből már csak egy maradt.

A havi juttatásokat pedig a besorolás alapján határozzák meg:

akit munkaképtelen rokkantnak minősítenek, annak 206 ezer forint is lehet a havi ellátmánya, míg a rehabilitációs ellátás maximális összege 69 ezer forint havonta, ami mellett lehet munkát vállalni 

 – mutatott rá Bernáthné Székely Julianna.

A szabályzat szerint 31-60 százalék közötti rokkantsággal foglalkoztatható az illető az orvosszakmai bizottság döntése alapján, ahogy a százalékolás is az ő határozatuk alapján dől el, 70 százalék felett már a munkaképtelen személynek a rokkantsági illetmény jár.  A lap megjegyzi: most egyetlen mellékletben írják le például a pszichiátriai, mozgásszervi értékelés szempontjait. 

A Népszava megkeresésére a Belügyminisztérium azt közölte, hogy csak racionalizálásról van szó.

Az összevont értékelési rendszer korábbi szempontjai nem, kizárólag az átfedések szűntek meg

– közölte a tárca. 

A rehabilitációs szakértő szerint a módosított szabályzat alapján hozott döntéseket nehezebb lesz követni, így a jogorvoslati eljárás is bonyolultabb lesz. Bernáthné Székely Julianna úgy véli, szükség lett volna a szakma bevonásával kellett volna a változtatásokat véghez vinni. 

Emlékeztettek: az új szempontrendszert még 2011-ben vezette be a kormány, arra hivatkozva, hogy addig az uniós tagállamok között Magyarországon volt lakosságarányosan a legtöbb rokkantsági nyugdíjra jogosult személy. Ugyan sok az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, nem minősíttette át magát, 2012-től azonban már csak a fiatalabbak kapják az egészségügyileg indokolt rokkantsági ellátmányt – jegyzik meg.