Öt percet kapna Sulyok Tamás a sorsáról döntő parlamenti ülésen, de nem él a lehetőséggel

2024.05.30. 09:54
Sulyok Tamás köztársasági elnök felszólalása is szerepel az Országgyűlés Sajtóiroda pénteki, rendkívüli parlamenti ülés napirendi pontjairól szóló tájékoztatásában. A Sulyok Tamás elleni megfosztási eljárás mellett az orosz hekkertámadások ügye és Szijjártó Péter felelőssége is napirenden lesz.

Sulyok Tamás köztársasági elnök is öt percet kapna a szokatlan időpontban, május 31-én pénteken este nyolc órakor kezdődő rendkívüli parlamenti ülésen, amelyet az ellenzéki politikusok kezdeményezésére hívtak össze.

Mint arról beszámoltunk, Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője adta be az indítványt az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívására, ahol várhatóan a külügy elleni orosz hekkertámadás és a Sulyok Tamás államfő elleni megfosztási eljárás lesz napirenden.

Az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön közölte a pénteki ülés napirendjét, amely szerint a köztársasági elnök tisztségétől való megfosztására irányuló kezdeményezésről az Igazságügyi Bizottság tagjai mellett várhatóan Sulyok Tamás köztársasági elnök is felszólal öt percben.

Cikkünkre reagálva a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága az Országgyűlés Sajtóirodájának közleményére hivatkozva közölte:

a köztársasági elnök nem vesz részt, nem szólal fel a 2024.05.31-i rendkívüli parlamenti ülésen.

Az Országgyűlés a határozati javaslatról vita nélkül határoz, a megfosztási eljárás megindításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. A szavazás titkos lesz.

Az orosz hekkertámadások miatt pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter távozását követeli a Demokratikus Koalíció, továbbá a Momentum a miniszter nemzetbiztonsági átvilágítását kéri. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője az EU külügyi és biztonsági főképviselőjéhez fordult a hekkertámadások miatt.

Ezért kezdeményezték a megfosztási eljárást Sulyok Tamás ellen

Ahogyan arról az index is tájékoztatott, Dobrev Klára egy előző heti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy bizonyítéka van arra, Sulyok Tamás köztársasági elnök „köztörvényes bűnöző, aki a földmaffia figurájaként, ügyvédként törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek”. A Sándor-palota válaszul közölte, hogy Sulyok Tamás törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre. Ennek ellenére a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, majd csütörtök délelőtt átadta az ügyészségnek a dokumentumokat, amelyek szerinte alátámasztják az államfőről tett állításait. A politikus pénteken már arról beszélt, hogy összeférhetetlenség állhatott fenn Sulyok Tamásnál.

Az ügyészség rövid közleményben reagált a fejleményekre, amelyben kifejtették, hogy vizsgálják Dobrev Klára beadványát, és annak eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatják majd. Az ügy a témák között szerepelt a csütörtöki Kormányinfón is, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hamis vádról van szó. Jogászok véleményét itt olvashatja az ügyről.

Kedden már azt jelentette be a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, hogy az Országgyűlésben összegyűltek a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szembeni megfosztási eljáráshoz szükséges aláírások MSZP-s, párbeszédes, momentumos, jobbikos és LMP-s politikusok támogatásával.