2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Három új díszpolgára lett a XIII. kerületnek

2024.05.31. 20:06
A XIII. kerület 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás. Tóth József polgármester idén díszpolgári címet adományozott Dés László Kossuth-díjas zeneszerzőnek, Falusi Mariann énekművésznek, és Kádár Ferenc gyermekorvosnak.

Ünnepelt a XIII. kerület és ennek keretében Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott három kiemelkedő személyiségnek:

  • Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, dzsessz zenész, érdemes művész. Számos rendkívül sikeressé lett musical szerzője, többek között: Valahol Európában, A dzsungel könyve, A Pál utcai fiúk. Írt zenét a Jazz+Az együttesnek is. 1993-ban szólista lett, kortárs szerzők műveit adta elő elsősorban kamara- és szimfonikus zenekarokkal. Hangszerei a szoprán- és a tenorszaxofon, játékát az érzékeny és „szubjektív hang”, az improvizációs dallamvezetés jellemzi. 2003-ban Dés László Septet néven alapított új együttest, majd 2018-ban Free Sounds Quartet néven. Hosszú ideig a XIII. kerület lakója volt, igazi lokálpatrióta, büszke újlipótvárosi kötődésére. 
  • Falusi Mariann Artisjus-díjas énekesnő, színésznő, a Pa-Dö-Dő együttes egyik alapító tagja. A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán főként operát énekelt. Első nagyobb sikerét 1983-ban érte el, amikor megnyerte a Ki mit tud? tehetségkutató műsort dzsesszénekes kategóriában. 1988-ban alapították meg Lang Györgyivel a Pa-Dö-Dő együttest, amellyel országos hírnévre tettek szert. Sokáig élt a kerületben, a helyi kulturális életnek ma is állandó szereplője. „A XIII. kerület az életem része. Számomra mindennél magasabbra emeli a díszpolgári cím értékét, hogy ezt egy közösség adja” – nyilatkozta.
  • Kádár Ferenc gyermekorvos a kerületben nőtt fel, itt járt iskolába. Az egyetem elvégzése után 12 évig dolgozott a Madarász utcai Gyermekkórházban, 40 éve körzeti gyermekorvos Újlipótvárosban. 1989-ben bízták meg a mai Ipoly utcai rendelő vezetésével. Kitűnő szakember, aki nem kizárólag tudásával, gyógyításával szerzett hírnevet, hanem közéleti tevékenységével is. Azt vallja: „Jó dolog jót tenni” – olvasható a XIII. kerület közleményében.