2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Lépett a kormányzat: biztosították Szegeden a gyermeksebészeti ellátást a leállás után

2024.06.04. 20:28
Több hétig szünetelt a gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleménye szerint az SZTE kedden eleget tett a követelményeknek, így a gyermeksebészeti ellátás biztosított Szegeden.

Ahogy az Index beszámolt róla, hetekig szünetelt a gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermekek utazhattak a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba. Volt, akit mentővel vittek, de előfordult, hogy a szülő saját autójával vágott neki a 175 vagy 225 kilométeres útnak.

Az NNGYK közleménye szerint a hatósági eljárásokban minden esetben a betegbiztonságot tartják szem előtt. Az SZTE gyermeksebészeti ellátásra szánt műtője esetében is így történt, ugyanis nem felelt meg a szakmai követelményeknek és a jogszabályban előírtaknak.

Az NNGYK hatósági eljárás keretében kötelezte a szolgáltatót, hogy haladéktalanul biztosítsa a helyi szakellátást a területi ellátási kötelezettségének és a magas progresszivitási szintnek megfelelően.

Az ellátás folytatásának feltétele egy olyan, a gyermeksebészeti szakmának megfelelő műtőblokk biztosítása, amely teljesíti a vonatkozó jogszabályi előírásokat, szakmai szabályokat. Az SZTE kedden eleget tett a határozatban foglaltaknak, és kijelölte a biztonságos és megfelelő gyermeksebészeti beavatkozások elvégzésre alkalmas műtőblokkot. A gyermeksebészeti ellátás a régióban biztosított – írta az NNGYK.

Kiemelték, hogy Magyarországon egyetlen beteg gyermek sem marad ellátatlanul, így Szegeden sem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást. Az NNGYK szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben a folyamatos egészségügyi ellátásról a hatóságok és az egészségügyi szolgáltatók megfelelő helyettesítő szolgáltató kijelölésével gondoskodnak.

A folyamatban lévő hatósági ügyekről az NNGYK akkor ad tájékoztatást, amikor az érintett szolgáltatókat hivatalból értesítette. Addig minden ezzel kapcsolatos, sajtóban megjelent állítás félrevezető lehet – tették hozzá.