2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Be kell zárni a BME egyik épületét a magas vízállás miatt

2024.06.06. 14:45
A Duna magas vízállása miatt be kell zárni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik épületét. A korlátozás előreláthatólag június 11-ig tart.

Az egyetem K épületének használatát mai napon korlátozni szükséges, erről tájékoztatta az egyetem minden polgárát BME Kancellária Vagyongazdálkodási Igazgatósága. A Fővárosi Csatornázási Művek intézkedése miatt szükségessé vált a lezárás oka a Duna magas vízállása, illetve annak a csatornarendszerre gyakorolt hatása – írja az egyetem a közösségi oldalán.

A Műegyetem rakparton található épület lezárása várhatóan a folyó hétvégére várt apadása után, jövő hét kedden szűnhet meg. Az egyetem többi épülete nem érintett az intézkedésben.

Jelenleg egyébként vizsgaidőszak van a Műegyetemen. A hivatalos tájékoztatás alapján a vizsgákat és a rendezvényeket más épületekbe szervezi át az intézmény. A vizsgákat érintő változásokról a Központi Tanulmányi Hivatal honlapján és a Neptun rendszerén keresztül tájékoztatja a hallgatókat a BME.

Budapestnél csütörtök délben 595 centiméteres vízállást mértek a Dunán. A Budapest Közút szerint az alsó rakpartokon már életbe lépett a megállási tilalom. Azokat a járműveket, amelyek a megállási tilalom ellenére a rakparton maradnak, elszállítják.

A közúti forgalom elől este zárhatják le a rakpartokat

A fővárosban 670 centiméteres tetőzésre számítanak.Tartós árhullámra számítanak a szakemberek, amely lakóépületeket nem veszélyeztet, üdülőövezetben felhúzott házakat igen. Korábban megírtuk, hogy a Budapest Közút tájékoztatása szerint az alsó rakpartokon június 6-án, csütörtökön 0 órától megállási tilalom lép életbe.

Karácsony Gergely főpolgármester a Duna vízszintjének emelkedése miatt a hét árvízvédelmi szakaszból négy szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

A tetőzés szombaton hajnalban várható Budapesten.

Ezekben az órákban tetőzik a Duna Nagybajcsnál harmadfok feletti vízállással, ezért egy időre lezárták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyat, hogy Győr biztonságáért csökkentsék az érintett Duna-szakasz terhelését - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtök délben.  Azt írták, a szigetközi folyószakaszon 317 szakember vesz részt az árvízi védekezésben és lát el 24 órás őrszolgálatot.

Budapesten szombaton a kora reggeli órákban várható a tetőzés az alsó rakpart szintjét 10-20 centiméterrel meghaladó vízállással.

A hajózók figyelmeztetést kaptak, hogy a parttól csak a lehető legnagyobb távolságra közlekedhetnek, és törekedniük kell a hullámkeltés minimalizálására. A tájékoztatás szerint a Duna német és osztrák részvízgyűjtőin nem volt számottevő csapadék az elmúlt 24 órában, a még hulló eső legfeljebb csak az apadás ütemét befolyásolhatja, az áradás mértékét már nem.

Nagybajcsnál az árvízvédelmi munkálatokról a helyszínen egyeztetett kollégáival Láng István főigazgató, a védekezést koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője. Az árvízi jelenségek, mint például a buzgár vagy a káros szivárgások ugyanis szinte észrevétlenül kimoshatják a gátak anyagát, ami annak az összeroskadásához és a mentesített terület elárasztásához vezethet. Ezért rendkívül fontos szerepe van a szakképzett őrszolgálatnak, amely képes észlelni és minősíteni ezeket a veszélyforrásokat, ez alapján pedig meghatározhatók a szükséges vízügyi beavatkozások – ismertette a főigazgatóság.

A vízügy szakemberei továbbra is folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett folyón, így a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is. A növényzet tavaszi burjánzásának köszönhetően az érkező víz magasabb szinten és lassabban képes csak áthatolni az ártéren, ami lassítja az árvíz levonulását - olvasható a közleményben.