2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Berobban a nyár, erős UV-B sugárzásra kell készülni

2024.06.06. 13:57
A következő napokban tovább emelkedik a hőmérséklet, így egyre nagyobb területen lehet 30 és 34 fokos maximumokra számítani. A HungaroMet figyelmeztetése szerint nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken a Dunántúlon és Pest vármegyében. Ezeken a területeken fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen.

Mint írtuk, csütörtökön többórás napsütésre van kilátás a gomoly- és fátyolfelhők mellett. Elsősorban északon, valamint az Alpokalján fordulhat elő zápor, zivatar. 

A HungaroMet MTI-nek küldött figyelmeztetése szerint pénteken a Dunántúlon, valamint Pest vármegyében és Budapesten az UV-index meghaladja a 7-es értéket.

Hangsúlyozták, hogy ezeken a területeken fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen. 

Amennyiben lehetséges, pénteken napközben 11 és 15 óra között érdemes elkerülni a napozást. 

Javasolják a vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használatát. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A következő napokban tovább emelkedik a hőmérséklet, így egyre nagyobb területen lehet 30 fokos maximumokra számítani. Délkeleten ennél is melegebb lehet, ott péntektől vasárnapig 32–34 fok közötti idő is várható.

Hétvégén összességében fülledt, meleg, záporokkal és zivatarokkal tarkított kora nyári időjárásra kell készülni – írja Facebook-bejegyzésében a HungaroMet.

Szombaton a nap első felében a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. A vastagabb felhőtömbök érkezése és a csapadékhajlam növekedése délután, késő délutántól lesz jellemző. Este a Dunántúlon, majd egyre többfelé, főként keletebbre valószínű zápor, zivatar.

Vasárnap a hullámzó frontrendszer fokozatosan távolodik északkelet felé. Elszórtan záporokra és zivatarokra is lehet számítani.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.