2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Elutasította az ügyészség Dobrev Klára feljelentését

DSC7719
2024.06.06. 14:28
A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség a 2024. június 6. napján kelt határozatával – a törvényes határidőn belül – elutasította dr. Dobrev Klára hivatali visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentését.

Dr. Dobrev Klára feljelentése szerint dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a 2014. és 2019. közötti időszakban alkotmánybíróként jogosulatlanul vette fel a fizetését, mert nem jelentette be az összeférhetetlenségét. Dr. Sulyok Tamás a feljelentő állítása szerint ezzel a magatartásával csalást és hivatali visszaélést követett el.

A nyomozó ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint – dr. Dobrev Klára feljelentésével szemben – dr. Sulyok Tamás már alkotmánybírói jelölését követően, de még a megválasztását megelőzően kérte ügyvédi tevékenységének szüneteltetését. A Szegedi Ügyvédi Kamara a 2014. szeptember 24. napján hozott határozatával tudomásul vette, hogy dr. Sulyok Tamás 2014. szeptember 24. napjától határozatlan ideig szünetelteti ügyvédi tevékenységét kamarai tagságának fenntartása mellett, a szünetelés idejére helyettes ügyvédről gondoskodott.  

Dr. Sulyok Tamás a kamara felhívására 2019. évben újra úgy nyilatkozott, hogy továbbra is szünetelteti ügyvédi tevékenységét alkotmánybírói hivatása miatt. A Magyar Ügyvédi Kamara által vezetett országos ügyvédi nyilvántartás 2018. január 1. napjától működik, ezért az a 2014. évi határozatot nem tartalmazza, így a szünetelés dátumaként a 2019. évi nyilatkozat keltét vezették föl.

Az ügyvédi tevékenység szüneteltetésének kezdetétől fogva a dr. Sulyok Tamás által még ügyvédként vállalt kötelezettségeket és jogokat a dr. Sulyok Tamást helyettesítő ügyvéd gyakorolta. A feljelentésben megjelölt cégek vonatkozásában a kézbesítési megbízotti tevékenységet dr. Sulyok Tamás még ügyvédként, alkotmánybírói jelölését megelőzően vállalta el, az ügyvédi tevékenység szünetelését követően ezen szerződések alapján a helyettese volt jogosult eljárni. A bárki által megtekinthető cégbírósági adatok szerint a dr. Sulyok Tamást helyettesítő ügyvéd a cégbíróságnak mindkét cég vonatkozásában bejelentette, hogy bár a szerződést még dr. Sulyok Tamás kötötte ügyvédként, de az ügyvédi tevékenységének szünetelése alatt ő látja el helyette ezen feladatokat is. A kézbesítési megbízotti cím egyébként az ügyvédi iroda címe volt, így a kézbesített iratokat dr. Sulyok Tamás nem, csak a helyettese volt jogosult és köteles átvenni. A rendelkezésre álló adatok szerint dr. Sulyok Tamás az alkotmánybíróvá történt megválasztását követően ügyvédi – és így kézbesítési megbízotti – tevékenységből származó díjazásban nem részesült.

Mivel dr. Sulyok Tamás alkotmánybíróként nem látott el ügyvédi tevékenységet, ennek keretében kézbesítési megbízotti tevékenységet sem, így alkotmánybírói szolgálatának ideje alatt jogszerűen vette föl alkotmánybírósági juttatásait, ezzel sem csalást, sem hivatali visszaélést nem követett el. 

A dr. Dobrev Klára beadványában sérelmezett mezőgazdasági földterületeket érintő szerződéskötésekkel összefüggésben esetlegesen felmerülő cselekmények elévülés miatt nyomozás keretében nem vizsgálhatók, a feljelentés elutasítása mellett Magyarország Ügyészségének közérdekvédelmi szakága vizsgálja, hogy szükséges-e, illetve lehetséges-e magánjogi intézkedést tenni e tárgyban – olvasható a közleményben.

Reagált a DK

A DK nem sokkal az ügyészség hivatalos közlése után közleményben reagált a döntésre. Mint írták, elindulhatnak az eljárások „a Sulyok Tamás által törvénytelenül átjátszott földek ügyében.”

Az ellenzéki párt azt írta: „a Sulyok Tamás ügyében hozott ügyészségi határozat értelmében még Polt Péter sem tudta megakadályozni, hogy eljárások induljanak a köztársasági elnök által törvénytelenül, pénzért, külföldieknek átjátszott földek visszaszerzése ügyében. Bűnei olyan súlyosak, hogy még a fideszes ügyészség sem tudta őt tisztára mosni.”

Bár Polt Péter az általam tett büntetőfeljelentéseket jó fideszes pártkatonaként elutasította – amit természetesen meg fogok támadni -, de azt még ő sem tudta megakadályozni, hogy az ügyészségnek vizsgálódnia kelljen az átjátszott földek kapcsán. A döntés alapján az ügyészség közérdekvédelmi szakága fog vizsgálatot indítani az ügyben

– fogalmazott a DK közleményében Dobrev Klára, aki pártja nevében kijelentette: „Magyarország köztársasági elnöke nem lehet olyan ember, aki törvénytelenül, pénzért, külföldieknek játszott át magyar termőföldeket. Aki bármikor életében súlyos bűncselekmények sorát követte el, az nem lehet Magyarország államfője, a nemzet első polgára, a nemzet egységének megtestesítője. Ha 5 éve, ha 10 éve, ha 20 éve, ha 30 éve követte el, teljesen mindegy.”

Ahogy az Index beszámolt róla, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője május 28-án bejelentette, hogy az Országgyűlésben összegyűltek a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szembeni hivatali megfosztási eljáráshoz szükséges aláírások.

Dobrev Klára a múlt héten úgy nyilatkozott: „Bizonyítom, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök köztörvényes bűnöző, aki a földmaffia figurájaként, ügyvédként törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek.” A DK árnyék-miniszterelnöke lemondásra szólította fel Sulyok Tamást. A Sándor-palota válaszul közölte, hogy az államfőnek nincs takargatnivalója, törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.

Dobrev Klára nemrég az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának is vendége volt, ahol szintén azzal vádolta meg Sulyok Tamás köztársasági elnököt, hogy úgynevezett zsebszerződéseket kötött dél-alföldi földügyekben, külföldi kézre játszott át még ügyvédi praktizálása alatt magyar termőföldeket.

A DK európai parlamenti képviselője „köztörvényes bűnözőnek” titulálta Magyarország államfőjét, ám ahogyan erre Rónai Egon is rámutatott: amíg nincs bírósági ítélet, addig ez csak egy feltevés. Dobrev ragaszkodott hozzá, hogy ez csak nyelvészkedés.

(Borítókép: Dobrev Klára és Molnár Csaba 2024. május 23-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)