2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Negyvenhat elektromos iskolabusz áll forgalomba hamarosan

2024.06.07. 15:41
A Klebelsberg Központ 43 mini és 3 nagyobb méretű, elektromos meghajtású autóbuszra nyert 100 százalékos támogatást. A korszerű, zéró helyszíni károsanyag-kibocsátással és alacsony zajterheléssel üzemelő járművek Budapesten és a vidéki városok környékén állnak forgalomba.

A Klebelsberg Központ 43 mini és 3 nagyobb méretű, elektromos meghajtású autóbuszra nyert 100 százalékos támogatást a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán – tájékoztatta az ügynökség pénteken az MTI-t.

Az összesen 1,91 milliárd forintba kerülő járművek a tervek szerint 2027 áprilisáig állnak majd forgalomba huszonkilenc városban az ügynökség által koordinált Zöld Busz Program részeként.

A pályázatra a köznevelési intézményeket fenntartó tankerületi központok tevékenységét irányító és ellenőrző Klebelsberg Központ nyújthatott be egyedi támogatási kérelmet. A beszerzendő akkumulátoros elektromos iskolabuszok a Magyar Állam tulajdonába, a Klebelsberg Központ vagyonkezelésébe, az egyes tankerületi központok üzemeltetésébe kerülnek majd.

A korszerű, zéró helyszíni károsanyag-kibocsátással és alacsony zajterheléssel üzemelő járművek Baján, Berettyóújfaluban, Békéscsabán, Budapesten, Cegléded, Debrecenben, Egerben, Győrben, Gyulán, Kaposváron, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Kisvárdán, Miskolcon, Mohácson, Nyíregyházán, Pápán, Pécsen, Salgótarjánban, Sopronban, Szegeden, Szekszárdon, Szerencsen, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen és környékükön állnak majd forgalomba.

A közleményben felidézték, hogy a HUMDA 2021-től koordinálja a Zöld Busz Programot, amelynek célja, hogy a hazai tömegközlekedés járműállománya megfelelő ütemben korszerűsödjön, és folyamatosan haladjon a karbonsemlegesség irányába. A programban eddig 135 autóbusz állt forgalomba, közlekedtetésük évente mintegy 8200 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, ami 110-115 ezer kifejlett lombos fa éves szén-dioxid-megkötésének felel meg. A HUMDA szerint a közszolgáltatóknak mindez több száz millió forinttal csökkenti az üzemanyagköltségeit.