Utakat zártak le az árvíz miatt Vas és Pest vármegyében

2024.06.10. 13:40
Több utat lezártak vízátfolyások miatt Vas és Pest vármegyében hétfőn. A Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak hétfő este, a vízügy csaknem négyszáz szakemberét mozgósította a Rába menti árvízi védekezéshez az ország egész területéről, emellett a Magyar Honvédség is a helyszínre érkezett.

Az intenzív esőzés következtében továbbra is áradnak a folyók és patakok Vasban, ahol tizenkét alsóbbrendű út vált járhatatlanná, a veszélyes útszakaszokat a rendőrség lezárta – írta a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a Facebook-oldalán

Az Útinform tudatta azt is, hogy a Duna áradása miatt több Pest vármegyei alsóbbrendű utat is lezártak.

A Vas vármegyei rendőrség tájékoztatása szerint már vasárnap lezárták az utat vízátfolyás miatt Pinkamindszent és az államhatár között, majd Csörötnek és Rönök, Vasszentmihály és Csörötnek, Rátót és Rábagyarmat, Felsőcsatár és Vaskeresztes, valamint Pornóapáti és Horvátlövő között, illetve Pornóapátinál egy bekötőút esetében is erre kényszerültek.

Szintén lezárta a rendőrség a Kemestaródfa és Pinkaszentkirály, a Csákánydoroszló és Ivánc közötti, valamint a Halogy és Csákánydoroszló közötti utat, illetve a Felsőmarác és Csákánydoroszló, a Molnaszecsőd és Döröske közötti utat, valamint a Pornóapáti és az államhatár közötti alsórendű útszakaszt is.

Az Útinform hétfő délben a honlapján azt közölte, hogy a Duna áradása miatt Pest vármegyében lezárták a Szentendre–Kisoroszi összekötő utat, a Szigetmonostor–Határcsárdai komphoz vezető utat, a Szentendre–Szigetmonostori révhez vezető utat, a Leányfalu–Pócsmegyeri komphoz vezető utat, a Dunabogdányi hajóállomáshoz vezető utat és a Budaörs–Törökbálint bekötőutat.

Az áradások miatt továbbá több helyen, Neszmély és Dunaradvány, Visegrád és Nagymaros, Szentendre és Szigetmonostor, Százhalombatta és Tököl, illetve Lórév és Adony között is szünetel a kompátkelés – írta az MTI az Útinform alapján.

Rekordvízállással tetőzhet hétfőn a Rába Körmendnél

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak hétfőn. Több mint két kilométeren nyúlgát építésébe kezdtek, ehhez a lakosság segítségét is kérik.

A vízügy csaknem négyszáz szakemberét mozgósította a Rába menti árvízi védekezéshez az ország egész területéről – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel. Emellett, ahogy írtuk, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a Magyar Honvédség is segít a helyszínen.

A közlemény szerint a Duna-vízgyűjtő időjárását a következő néhány napban egy frontrendszer határozza meg – hangsúlyozták. A következő napokban számottevő csapadék várható elsősorban az osztrák területeken, illetve a Tisza vízgyűjtőjén is.

A Strém és a Pinka vízgyűjtőjét érte a legextrémebb terhelés, 6 óra alatt csaknem egyhavi esőmennyiséget kapott. A legfrissebb előrejelzés szerint hétfőn területi átlagban további 10-20 milliméternyi eső várható – írták, jelezve, hogy a felhőszakadásokkal hirtelen érkező csapadék nem tud beszivárogni a már átnedvesedett talajba, a kisebb patakokon pedig komoly vízszintemelkedéseket okoz.

A Pinkán Felsőcsatárnál hajnalban 508 centiméteres vízállással meg is dőlt az eddig mért legmagasabb vízállás. Az országban jelenleg 912,4 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 kilométeren a legmagasabb, vagyis harmadfokú.

A Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 centimétert csökkent, ugyanakkor a lassú apadás miatt továbbra is marad a magas vízállás. Baján még hétfőn, míg Mohácsnál kedden várható a tetőzés. A Rába Szentgotthárdnál vasárnap 19.30-kor tetőzött harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízszinttel, 422 centiméteren.

A Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan a másodfok szintje körül tetőzik, a Dráván az első fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban. A Tarnán a vízgyűjtőt érintő eddigi, illetve hétfőn várható csapadék hatására újabb árhullámok alakulnak ki, Tarnaörsnél várhatóan újra a másodfok szintje fölé emelkedik a vízállás. A Zagyván az első fok fölötti, a Sajón pedig a másodfokot megközelítő vízállásokra van kilátás.