2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Hűtlen kezelés miatt fizethetnek a szegedi képviselők

shutterstock 1713648460
2024.06.10. 10:17 Módosítva: 2024.06.12. 17:22
Az Index információi szerint a Szentesi Rendőrkapitányság megkezdte a tanúk kihallgatását a szegedi közgyűlést érintő hűtlen kezelési ügyben. A lapunknak nyilatkozó ügyvéd szerint egy városi közgyűlés nem hozhat határozatot egy jogerős bírói döntéssel szemben. Magyarországon van arra példa, hogy az önkormányzatot ért kárt a képviselőkkel fizettették meg.

„A Szentesi Rendőrkapitányság eljárást folytat hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen” – közölte az Index megkeresésére a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Hozzátették, hogy a „folyamatban lévő nyomozás érdekére való tekintettel bővebb információt nem áll módjukban közölni”. Ahogy az Index arról korábban beszámolt, Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő nemrég büntetőfeljelentést tett a szegedi közgyűlés ellen egy 2021 júniusában meghozott határozat miatt.

A parkolóbérleteket 85 százalékban politikusok használták

Ahogy arról korábban lapunk beszámolt, az igazságszolgáltatás több szegedi városvezetőt is elmarasztalt a parkolóbérletek ügye miatt. A Gyulai Törvényszék ítélete – 9 évig tartó eljárást követően – 2021. február 24-én emelkedett jogerőre. A döntés rosszul érintette a Botka László vezette szegedi önkormányzatot, ugyanis a jogerős ítéletet követően távozott hivatalából Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin főjegyző, valamint Kalmár Gábor kabinetfőnök is.

A bíróság korábban megállapította, hogy mintegy 40 millió forint kár érte a városi önkormányzatot, illetve annak cégét, a Szegedi Közlekedési Kft.-t.

Az ítélet szerint ezt az összeget az elmarasztalt városi vezetőknek kell megfizetniük. Szabó Bálint azért tett feljelentést a rendőrségen, mert a szegedi képviselő-testület a 2021. június 25-i közgyűlésén egy határozatot fogadott el, amely mentesíti az elítélt vezetőket a kár megtérítése alól. A határozat megszavazását Botka László polgármester és a baloldali képviselők nagy része támogatta, a Demokratikus Koalíció politikusai tartózkodtak, míg a Fidesz ellenezte azt. Szabó jogszerűtlennek tartja, hogy a közgyűlés és a városvezetés „egymás kezét mossa ilyen piszkos ügyekben”.

A parkolóbérletek 85 százaléka alapvetően a képviselői munka elősegítése érdekében a képviselők és a hivatali gépjárművek részére kerültek juttatásra, és a fentiek alapján az önkormányzati képviselők hivatali munkájához, tevékenységéhez kapcsolódóan az általuk igénybe vett parkolási szolgáltatás díja a képviselők számára a hivatkozott törvények és önkormányzati rendeletek alapján megtérítendő költségnek is minősülhettek volna

– indokolta egy hosszú körmondatban a közgyűlési előterjesztés, miért is akarták mentesíteni az elítélt vezetőket a 40 milliós pénzbüntetés megfizetése alól.

Egy róka fogta csuka ügy

„A rendelkezésre álló adatok alapján igen komoly esélye lehet annak, hogy megállapítják a hűtlen kezelést” – nyilatkozta az Indexnek Palánki Zsolt. A szegedi ügyvéd – aki a Schadl–Völner-perben is védő – hozzátette, hogy a határozat meghozatala előtt a szegedi képviselő-testület tagjai hosszasan vitáztak. Többen részletesen kifejtették álláspontjukat, illetve aggályukat az adósság eltörlésével szemben. „Ezért a büntetőjogi minősítésnél kizárható a hanyag kezelés” – vélekedett az ügyvéd.

Palánki Zsolt álláspontja szerint egy városi közgyűlés nem hozhat határozatot egy jogerős bírói döntéssel szemben.

Bár – tette hozzá az ügyvéd – nem olvasta a Gyulai Törvényszék ítéletét, de a közgyűlési előterjesztésből világosan kiderült, hogy mekkora kár érte a várost, és ezt kiknek kell fizetniük. Az eset 2008 és 2012 között történt, így többen azzal érveltek, hogy az ügy már régen elévült. „Tévedés” – reagált röviden Palánki Zsolt, aki szerint az elévülés 5 éve a jogerős ítélettől, tehát 2021. február 24-től számít.

Az ügyvéd szerint van arra precedens Magyarországon, hogy egy-egy rossz döntés miatt a település képviselőit terheli a felelősség, akiknek az okozott kárt saját vagyonukból kell megfizetniük.

Ez az ügy egy róka fogta csuka

– vélekedett az ügyvéd, aki szerint az igennel szavazó képviselők gyanúsítottak lehetnek ebben a büntetőügyben. Tény – tette hozzá –, hogy itt egyrészről Szeged pénzéről van szó, ugyanakkor 85 százalékban a parkolóbérleteket a városi képviselők vették igénybe – függetlenül attól, hogy frakciójuk később támogatta vagy elutasította a felmentő határozatot.

A nyomozók megkezdték a kihallgatásokat

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több, neve elhallgatását kérő politikus is úgy nyilatkozott: a szegedi képviselő-testület elleni büntetőfeljelentés Szabó Bálint bosszúja. A közgyűlés tavaly egy méltatlansági eljárást követően megszüntette a politikus képviselői mandátumát.

A Szentesi Rendőrkapitányság már megkezdte az ügyben érintett tanúk kihallgatását. Szabó a napokban tett tanúvallomást: a politikus részletesen elmondta a nyomozóknak, hogy miért tartja aggályosnak ezt az ügyet.

Egy esetleges büntetőper azonban nem rázza meg Botka László polgármester népszerűségét. A vasárnapi önkormányzati választásokon Botka Lászlóra a szegediek 67,75 százaléka voksolt, míg kihívójára, a fideszes Fülöp Lászlóra 24,04 százalékuk szavazott. A képviselő-testületben megmaradt a polgármester által vezetett Összefogás Szegedért Egyesület többsége, összesen 19 mandátumot szerzett meg. Szegeden a Fidesz 7, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2 képviselői helyet tudhat magáénak. 

(Borítókép: A szegedi városháza. Fotó: Shutterstock)