2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

David Pressman: Mind tudjuk, hogy Magyarország nem sokáig húzhat mindkét irányba

2024.06.12. 11:59
David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az AmCham (Magyarországon jelen lévő amerikai cégek kereskedelmi kamarája) 35 éves gálavacsoráján tartott beszédében kitért a magyar–kínai kapcsolatokra, a Pride-ra és az influenszeres estjeire, valamint azt is elmondta, hogy miért ilyen sikeresek az amerikai vállalatok hazánkban.

Szombaton rendezte 35. évfordulós gálavacsoráját az AmCham, a Magyarországon jelen lévő amerikai cégek kereskedelmi kamarája.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is beszédet mondott az eseményen, aminek teljes szövegét közzétették a nagykövetség honlapján. Pressman beszélt többek között arról, hogy

  • Magyarország 25 éve tagja a NATO-nak és 20 éve az Európai Uniónak, de az AmCham mindkettőt megelőzte még 1989-ben.
  • Európán kívül Amerika a magyar gazdaság legfőbb partnere és fő célpontja, az amerikai cégek pedig 85 ezer munkahelyet teremtettek hazánkban.
  • „Azt várnám, hogy ha barátom, Szijjártó Péter miniszter itt lenne ma (nem pedig Oroszországban), szintén egyetértene azzal, hogy van mit ünnepelnünk, és várom erre vonatkozóan az európai uniós ügyekért felelős Bóka János miniszter gondolatait” – mondta Pressman.
  • Elkötelezettek a sokszínűség mint az erő forrása iránt, ragaszkodnak az egyenlőséghez, amely a lelkiismeret mellett való kiállás és egyben a jólét hajtóereje, és rendületlenül állnak ki az inklúzió mellett, amely alapvető fontosságú a növekedéshez.
  • A vacsora után a Budapest Pride nyitónapjára igyekszik, hogy a magyar fiatalok között – hogy „képviselje az Egyesült Államokat” –, „akik egy igazságosabb, befogadóbb, egyenlőbb Magyarországért dolgoznak”.
  • „Ha csak arra figyelnék, hogy a kormány mit mond, nem pedig arra, hogy kivel kereskedik, akkor azt feltételezném, hogy Kína fontosabb gazdasági partnere Magyarországnak, mint Amerika” – mondta. Hozzátette, hogy Amerika is kereskedik Kínával, csak ők átláthatóan, világos szabályok mentén. Figyelmeztetett, hogy „a Kínával folytatott üzletkötés azonban kötöttségekkel jár, és a kamatot gyakran szuverenitásban fizetik”.
  • „Jól hangzik mindaddig, amíg a kormány nem enged be annyi kínai munkaerőt (csendben, nehogy a magyarok számára kiderüljön, hogy – a magyar munkahelyeket teremtő amerikai befektetésekkel ellentétben – a kínai befektetések kínai munkahelyeket teremtenek)”, illetve addig, amíg Magyarország utcáit nem kínai rendőrök felügyelik – tette hozzá.
  • Ha Magyarország olyan célállomásként hirdeti magát, ahol az átláthatóság nem kötelező, a jogállamiság pedig alku tárgya, az vonzó ajánlat lehet néhány olyan kormány számára, amely úgy szeretne bejutni az EU piacaira, hogy ne kelljen aggódnia az ugyanazon piacokat fenntartó elvek betartása miatt.
  • „Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországnak nem lehet – sokáig – mindkét irányba húznia. Hasznot húzni a demokratikus nemzetek közösségében való tagságból, a korlátokat viszont figyelmen kívül hagyni. Élni a jogokkal, a kötelezettségekkel már nem mindig törődni”.
  • Elmondta, hogy a vacsoráin meghívott fiatalok nagyon sok dologban különböznek egymástól, de egy dologban viszont mind egyetértenek: „Magyarország azt a jövőt akarja, amelyet Európa és Amerika kínál”, nem orosz és nem kínai modellt.

Ahogy arról beszámoltunk, David Pressman korábban kifejtette Magyarország viszonyát az ukrajnai háborúhoz, megszólalt az orosz hackertámadás ügyében is, majd meglátogatta a Puskás Arénát az Azahriah-tripla egyik estéjén.