2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Visszaélt az orvosi helyzetével, kibúvót adott egy kitalált embernek

2024.06.14. 12:54
A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádja alapján a bíróság súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki valós vizsgálat nélkül igazolta, hogy egy „beteg” nem szállhat repülőgépre. Az eljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálata és feljelentése alapján indult.

Az 54 éves férfi főorvosként rendelt egy budapesti ambulancián. A Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot indított vele szemben, annak ellenőrzésére, hogy – akár pénzt is elfogadva – hajlandó-e valós betegség nélkül igazolni, hogy valaki kezelés alatt áll. 

A szolgálat munkatársa, a tárgyalótiszt – ebbéli minőségét leplezve – 2023 áprilisában beszélgetést kezdeményezett a vádlottal. Azt mondta, hogy egy vietnámi ügyfelét ki fogják toloncolni, azonban ezt szeretné egy olyan orvosi igazolással késleltetni, amely szerint egészségügyi okból nem utazhat repülővel. A tárgyalótiszt közölte a vádlottal, hogy a vietnámi személynek valójában nincs egészségügyi problémája, és nem is tud megjelenni a rendelésen, mert jelenleg épp külföldön tartózkodik. A tárgyalótiszt – az orvos korrumpálhatóságának vizsgálata érdekében – azt is mondta, hogy az igazolásért 100 ezer forintot fizet neki.

A vádlott a felajánlott összegre azt válaszolta, hogy az jól hangzik, de majd később megbeszélik, mivel tart attól, hogy egy megbízhatósági vizsgálat alapján – nem tudva, hogy épp az folyik – nyomozás indulhat ellene, és börtönbe kerülhet. Ennek ellenére a vádlott nem zárkózott el attól, hogy segítsen, és a vietnámi ügyfél távollétére tekintettel megoldásként javasolta egy másik személy megjelenését a rendelésen.

Néhány nappal később a rendelési időben az előző és egy másik tárgyalótiszt – aki a vietnámi személyt „helyettesítette” – bementek az orvoshoz. A vádlott a „beteget” nem vizsgálta meg, adatokat sem kért tőle. Ezután a kezelőlapra a megállapodás szerint rávezette angolul, hogy a vietnámi „beteg” repülésre alkalmatlan állapotban van, és a látszat erősítése érdekében még egy gyógyszert is felírt a részére. Az orvos vesztegetési pénzt ugyan nem fogadott el, a kötelezettségét azonban – annak szándékával, hogy ezzel valakinek jogtalan előnyt szerezzen – megszegte.

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség közfeladati helyzettel visszaélés bűntettével vádolta meg az orvost, és indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével szabjon ki vele szemben pénzbüntetést. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vád alapján a férfit 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. 

A büntetővégzés egyelőre nem jogerős, zárja közleményét az ügyészség.