2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország 2
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00 ÉLŐ
Skócia 1
Svájc 0

Választási megtévesztésre gyanakszik Újpest korábbi alpolgármestere

2024.06.15. 15:19 Módosítva: 2024.06.15. 15:49
Nagy István, Újpest korábbi fideszes alpolgármestere kijelentette, hogy Újpesten a választók tudatos megtévesztése történt, ugyanis a helyi választási iroda Szentkirályi Alexandra visszalépésének napján vékony hegyű tollakat vásárolt, amikkel alig látható módon húzták át a kormánypárti főpolgármester-jelölt nevét a szavazólapokon a politikus szerint. Álláspontja alapján az újpesti helyi választási iroda eljárása a választási törvény választási eljárásra vonatkozó hat alapelvéből négyet megsértett.

Újpesten a választók tudatos megtévesztése történt, amit lehet joggal való visszaélésnek, de lehetne akár választási csalásnak is nevezni – írta Nagy István, Újpest korábbi fideszes alpolgármestere Facebook-bejegyzésében.

„Újpesten június 7-én, azon a napon, amikor Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, a Helyi Választási Iroda 192 darab vékony hegyű (0,38, 0,5 és 0,7 mm vonalvastagsággal író) golyóstollat vásárolt az Újpesti Polgármesteri Hivatal közelében található papír-írószer boltból” – fogalmazott a politikus, feltételezve, hogy „az a munkavállaló, akit elküldtek a golyóstollakért”, nem magától választott a vonalvastagságok közül.

A golyóstollakkal hajszálvékony vonallal áthúzták, »törölték« a kiesett jelölt azonosítóadatait a szavazólapról. A »törlés« után a jelölt sorszáma, a jelölt neve, a jelölő szervezet neve és logója ugyanolyan jól látható maradt, mint a »törlés« előtt

– jelentette ki a korábbi fideszes alpolgármester, aki szerint nem vált egyértelművé, hogy a vékony vonal a kiesett jelölt „törlését jelenti, főleg akkor, ha nem hallott róla, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől, és/vagy automatikusan a Fidesz-logót kereste és jelölte meg mind az öt szavazólapon”.

A politikus szerint ez csak a „Demokratikus Koalíció emberei által irányított Újpesti Polgármesteri Hivatalban történhetett meg”. Álláspontja alapján az újpesti helyi választási iroda eljárása a választási törvény választási eljárásra vonatkozó hat alapelvéből négyet megsértett, azonban a benyújtott kifogását a helyi választási bizottság elutasította, úgy döntöttek, hogy az megfelel a választási törvény alapelveinek.