2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Már csak két városban van elsőfokú készültség az árvíz miatt

2024.06.16. 15:12
Zajlik az apadás, a következő napokban a vízgyűjtő területen az árhullámok levonulását jelentősen befolyásoló csapadék nem várható; az árvízvédelmet összefogó Országos Műszaki Irányító Törzs tevékenysége lezárul.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap közölte az MTI-vel, hogy a Duna árhulláma mindenhol tetőzött az országban, már csak Baján és Mohácson van I. fokú készültség, de a folyó ott is apad. A Rába árhulláma Győrnél tart, a felsőbb szakaszokon inkább csak a jelenlegi apadás lassulására lehet számítani.

Szokatlanul hosszú ideig kaptak terhelést a gátak, ezért ott, ahol szükséges, még figyelőszolgálatot látnak el az OVF munkatársai.

A védekezéssel összefüggő további munkálatokat azonban innentől saját hatáskörben végzik az érintett vízügyi igazgatóságok, ugyanis az árhullámok levonulásának és a kedvező előrejelzéseknek köszönhetően vasárnap 18 órakor lezárja munkáját az elmúlt két hét árvízvédelmét összefogó Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

Tartós és elhúzódó áradások 

A közlemény idézte Láng István vízügyi főigazgatót, az OMIT vezetőjét, aki a Dunán és Rábán levonult árhullámról elmondta, hogy bármikor hirtelen kialakulhatnak szélsőséges időjárási és hidrológiai helyzetek, amelyek gyors reakciót kívánnak meg a védekezésben részt vevőktől. Ugyanakkor fel kell készülni a jövőben arra is, hogy a mostanihoz hasonló tartós és elhúzódó áradások tehetik próbára a védelmi képességet, a szakemberek és az árvízvédelmi infrastruktúra felkészültségét.

Mindezek mellett kitértek az elmúlt két hét árvízvédelmi munkájára is, példaként említették, hogy 2024. június 3. és 16. között mindennap 0–24 órás szolgálatot láttak el a vízügyesek. Csúcsidőben a dunai árhullámnál 317 vízügyes szakember vett részt a munkában, a Rábánál pedig 528-an dolgoztak a gátakon (vízügy, civilek, társszervek), míg 34 vízügyes szakember az OMIT tagjaként a védekezés összehangolását koordinálta. 

A legnehezebb napokban összesen 946,8 kilométer hosszan kellett árvízvédelmi fokozatot elrendelni. A töltések magasításához mintegy 49 000 homokzsákot használtak fel.