2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Nyaralók, figyelem: egzotikus és rejtélyes betegségre érkezett most védőoltás

2024.06.17. 12:32
A dengue láz gyakorisága az elmúlt években az egyre jobban hozzáférhető egzotikus utazások miatt a turisták között is jelentősen megemelkedett, de Európa több országában behurcolt esetek is előfordultak már – hívta fel erre a figyelmet a Nemzetközi Oltóközpont, majd kiemelték, a Nemzetközi Oltóközpont Váci úti magánrendelőjében június 5-től elérhető a QDENGA-vakcina, amely két dózist követően ad védettséget.

A dengue láz terjedése napjainkban egyre fokozódó problémát jelent világszerte – hívta fel erre a figyelmet a Nemzetközi Oltóközpont. A közleményük szerint a dengue vírust szúnyogok terjesztik, legfőképp az egyiptomi csípőszúnyog, de más rokonfajok is, többek között az ázsiai tigrisszúnyog is.

Bár az esetek 80 százalékban tünetek nélkül vagy enyhe influenzaszerű tünetekkel zajlanak, így sokan tesztelés hiányában nem is szereznek tudomást arról, hogy fertőzöttek voltak.

Ám a dengue láz súlyossá is válhat, többszöri fertőződés esetén súlyos, vérzéses típusa is kialakulhat, erős fájdalommal járhat, illetve életveszélyes állapotot is okozhat.

Így érhető el az oltás

A dengue láz gyakorisága az elmúlt években az egyre jobban hozzáférhető egzotikus utazások miatt a turisták között is jelentősen megemelkedett, de Európa több országában behurcolt esetek is előfordultak már.

A legjobb védekezés a dengue láz ellen a megelőzés. A szúnyogriasztó szerek használata vagy védőruházat nem ad minden esetben megfelelő védelmet, így szakorvosaink az oltás beadatását javasolják. A Nemzetközi Oltóközpont közleménye szerint

a Váci úti magánrendelőjében június 5-től elérhető QDENGA-vakcina két dózist követően ad védettséget a fertőzés ellen, amit 3 hónap különbséggel kell beadni.

A korábban rendelkezésre álló oltóanyaggal ellentétben a QDENGA nemcsak olyan pácienseknek adható, akik már átestek dengue fertőzésen, hanem olyanoknak is, akik még sosem voltak érintettek ebben a témában.

Az oltás 4 éves kortól adható. A közleményben hangsúlyozták, hogy mivel élő, gyengített kórokozós vakcináról van szó, ezért kizáró tényező többek közt a terhesség, szoptatás vagy immunrendszeri megbetegedés. 

Az oltás beadását konzultáció előzi meg naprakész tudással rendelkező szakorvosainkkal, így biztonsággal indulhat el bármilyen távoli úti célra – összegezték.