A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki Bács-Kiskun vármegyére péntekre

2024.06.20. 11:34
A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. Bács-Kiskun vármegyére, ahol a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat pénteken.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, Bács-Kiskun vármegyére a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adták ki magas középhőmérséklet miatt péntekre.

időjárás21
Fotó: HungaroMet

Az előrejelzés szerint 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet pénteken Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala vármegyék területén, így ezekre a vármegyékre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

A napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest vármegyék területén pénteken.

Az előrejelzés szerint csütörtökön egy gyenge hidegfront hatására minimálisan mérséklődik a meleg, majd pénteken ismét fokozódik a hőség, és az ország nagyobb területén – az északi, északkeleti megyék kivételével – 27, délen 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

A nagy meleg megterhelheti a szervezetet

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a nagy melegre való tekintettel

FOGYASSZANAK TÖBB FOLYADÉKOT, ELSŐSORBAN VIZET, ÉS A DÉLI ÓRÁKBAN NE TARTÓZKODJANAK A TŰZŐ NAPON.

Aki teheti, keressen árnyékos, légkondicionált helyiségeket, és ne feledkezzen meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka vagy kalap viseléséről.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg, a vízparton tartózkodóknak pedig azt ajánlják, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel semmiképpen se ugorjanak bele.

Felhívták a figyelmet, hogy a gyermekeket, valamint a háziállatokat néhány percre se hagyják a parkoló autókban, hiszen a félárnyékban álló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.