Gulyás Gergelyt és Rogán Antalt is meghallgatta a főügyészség a Magyar Péter által rögzített hangfelvételekről

ZS 1760
2024.06.20. 10:28
Csütörtök délelőttre hirdetett sajtótájékoztatót a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyar Péter által rögzített hangfelvétellel kapcsolatban. Közel három hónappal ezelőtt már megszólalt az ügyben a főügyészség, ekkor derült ki, hogy Varga Juditot tanúként hallgatták meg.

Három hónappal a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése óta második alkalommal tartott sajtótájékoztatót a Központi Nyomozó Főügyészség. Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője és Kovács Katalin, a nyomozó főügyészség szóvivője számolt be a történtekről, illetve válaszolt a kérdésekre. Ismert, legutóbb a főügyész árulta el, hogy Varga Juditot tanúként hallgatták meg az üggyel kapcsolatban, majd hozzátette, hogy pontosan tudják, hogy „ki az a Tóni, Barbara és Ádám”.

Magyar Péter rögzítette a beszélgetést

Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét márciusban hallgatták meg először tanúként a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, ahova jogi képviselői – többek között Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter – is elkísérték.

Meghallgatása után három állítást fogalmazott meg a Völner–Schadl-ügyről:

  • Schadl György „Rogán Antal propagandaminiszter embere volt”.
  • A kormány már a meggyanúsítás és az őrizetbe vétel előtt tudott arról, hogy büntetőeljárás és titkos megfigyelés zajlik, és erről Völner Pált is tájékoztatták. Azt, hogy konkrétan ki mit tudott, és ki kit tájékoztatott, nem tudta megmondani.
  • Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták, átírták, megmásították az ügyészségi iratokat.

Az ügyészség képtelenségnek nevezte, hogy „a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg”. Magyar Péter a meghallgatására ígért egy olyan hangfelvételt, amellyel bizonyítani tudja állításait. A hangfelvételt közzé is tette, annak leiratát itt olvashatja.

A Központi Nyomozó Főügyészség ezután közleményben reagált a felvételre, ebben úgy fogalmaztak, hogy „helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint dr. Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”. Az ügyészség pedig „valamennyi, a felvételen és dr. Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemzi, értékeli, és további bizonyítási cselekményeket végez”. Hozzátették, hogy az ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csupán jogi, hanem fizikai képtelenség, és valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van.

Kilenc tanút hallgattak meg

Kovács Katalin, a nyomozó főügyészség szóvivője a sajtótájékoztató kezdetekor elmondta, hogy Magyar Péter bejegyzései alapján indult el a nyomozás, kilenc tanút és szakértőket hallgattak meg az ügyben. Az állítás, miszerint Schadl György Rogán Antal embere volt, nem nyomozható, mert nem volt kapcsolat közöttük, egyetlen kormánytagnak sem volt tudomása a korrupciós cselekményről, így nem történt meg a feljelentés elmulasztása.

Fürcht Pál főügyész ismertette, hogy meghallgatták Varga Juditot, Rogán Antalt, Gulyás Gergelyt és a hangfelvételen szereplő személyeket, akik azt mondták, nincs tudomásuk arról, hogy valakinek feljelentési kötelezettsége lett volna, és ezt elmulasztotta.

A nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Mint elhangzott, Varga Judit a hangfelvételeken pletykákat osztott meg a férjével, és a megnevezett személyek nem jártak a nyomozó ügyészség épületében, az elhangzottak tele vannak tárgyi tévedésekkel. Kovács Katalin hozzátette, jogszerűtlenül nem törölt senki olyan adatot, ami bűncselekmény bizonyítását szolgálta volna. Mivel több szervnél is voltak iratok a nyomozással kapcsolatban, így kizárt, hogy bárki manipulálta volna az iratokat, ez belső segítséggel sem lett volna megvalósítható.

Fürcht Pál Varga Judit és Magyar Péter beszélgetéséről azt mondta, az 2023 januárjában zajlott le, amikor Varga elmondása szerint már eldöntötték, hogy elválnak. A volt miniszter szerint Magyar Péter nagyon érdeklődött a közélet iránt, és próbált mindenféle pletykákat elmondatni vele. Szürreálisnak nevezte, hogy valaki 2023 januárjában az ügyészségre ment volna az iratok miatt, amikor azok már hónapok óta a fővárosi törvényszéken voltak.

„Jóban voltak, de ez még nem bűncselekmény”

A főügyészség tájékoztatása szerint Varga Judit és Magyar Péter is a sajtóból szerezte az információit a Schadl–Völner-ügyről, és az összes tanú tagadta, hogy beküldtek volna valakit az ügyészségre. Ennek ellenére a Fővárosi Nyomozó Ügyészség folytatta a vizsgálatot, nagyjából 17 ezer oldalnyi iratot néztek át, és nem találtak kihúzásra utaló részt.

A Tóni, Barbara, Ádám neveket rögzítő másik hangfelvételnél a beszélgetést olyan személy kezdeményezte Schadl Györggyel, akire nem vonatkozott a lehallgatási engedély. Emiatt meg kellett vizsgálniuk, hogy a koncessziós eljárás ígérete bűncselekményre utalt-e, de nem találtak ilyet, ezért nem használták fel ezt a bizonyítékot.

Arról, hogy Völner Pált figyelmeztethették-e, hogy titkos megfigyelés zajlik ellene, Fürcht Pál azt mondta, Völner neve kezdetben fel sem merült, egy NAV-os eljárás miatt indítottak nyomozást, és a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál 2021 tavaszán még csak annyit tudtak, hogy Schadl szoros kapcsolatot ápol a volt államtitkárral, „de ez még nem bűncselekmény”.

Völner Pált 2021 szeptemberétől kezdték el megfigyelni, és októbertől indult a lehallgatása.

Rogán Antal az év novemberében felhívta őt egy bírói találkozó miatt, és Völner később megjelent a kabinetirodában, de Kovács Katalin ismertetése szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ekkor nem tudhatta, hogy titkos megfigyelés zajlik a vendége ellen. 

Schadl György szökési szándéka a dubaji úttal kapcsolatban a főügyészség szerint kizárható, mert a hazaútra is volt jegye. Mivel ebben az ügyben sem utalt semmi bűncselekményre, a nyomozást itt is megszüntették. Azt azonban újságírói kérdésre elmondták, nem kizárható, hogy Völner Pált amiatt figyelmeztette valaki, hogy túl szoros a kapcsolata Schadl Györggyel.

Magyar Péter leporoltatná az aktákat

A nyomozást megszüntető határozatokat az ügyészség honlapján is közzétették, Magyar Péternek lehetősége van fellebbezni.

A Tisza Párt alelnöke még a tájékoztató közben reagált a Facebookon, mint írta, szürreális a sajtótájékoztató, mintha az 1950-es években lennénk. Szerinte az ügyészek „izzadságszagúan próbálják megmagyarázni, hogy a volt igazságügyi miniszter által a hangfelvételen elmondottak ellenére semmilyen bűncselekmény nem történt”. Az elhangzottakat részben hazugságnak, részben a hangfelvétel szándékos félreértelmezésének nevezte, és azt ígérte, részletesen cáfolni fogja az ügyészség állításait. Azt is hozzátette, ha már nem Polt Péter lesz a legfőbb ügyész, a vádhatóság leporolja az ügyet, és „kivizsgálja a mostani nyomozásban elkövetett szándékos szabálytalanságokat”.

A sajtótájékoztatón a kérdésekre válaszolva elhangzott még, hogy

  • Varga Judit nem tudta megmagyarázni, hogy abban a lelkiállapotban miért mondta azt, hogy Polt Péter nem ura a helyzetnek;
  • Polt Péter legfőbb ügyészt nem hallgatták meg az ügyben;
  • Rogán Antal tagadta, hogy koncessziót ígért volna annak a vállalkozónak, akinek a „Tóni, Barbi, Ádám” megjegyzés tulajdonítható;
  • Varga Judit állítása szerint Magyar Péter azzal fenyegette, hogy rajta keresztül dönti meg a kormányt.

(Borítókép: Dr. Fürcht Pál 2024. március 28-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)