A magyar állam 5200 eurós jóvátételt fizet egy allergiás fogvatartottnak

2024.06.20. 16:49
Egy életveszélyes allergiákkal küzdő fogvatartottnak fizetett kártérítést a magyar állam, mert a strasbourgi bíróság szerint a nő indokolatlanul hosszú ideig volt letartóztatásban, és többször rohamot is kapott – írja a Magyar Helsinki Bizottság a honlapján.

A Magyar Helsinki Bizottság ügyfele a jogvédő szervezet cikke szerint 56 kilóról 43 kilóra fogyott, továbbá négyszer életveszélyes allergiás rohamot kapott a börtönben. A magyar állam elfogadta a strasbourgi bíróság egyezségi ajánlatát, így 5200 eurós jóvátételt fizet a kérelmezőnek. 

A 2020 január 20. óta fogvatartott nő vagyon elleni bűncselekményt követett el, és saját magát jelentette fel. A Magyar Helsinki Bizottság úgy tudja, hogy a nő a rendőrséggel végig együttműködő volt, az idézéseken megjelent, rendezett családi életet élt, bűntársa nem volt, és a bűnismétlés veszélye (ingatlancsalások) sem állt fenn. A szervezet szerint elegendő lett volna házi őrizetbe helyezni a nőt, hiszen a büntetőeljárás gyorsan zajlott.

Nem tudták biztosítani a megfelelő élelmezést

A bizottság azt írja, az 53 éves nő olyan allergiás megbetegedésekkel küzd évek óta, amelyek következtében az immunrendszere nem tud megküzdeni egyes gyógyszerekkel (pl. penicillinnel, heparinnal, cephalosporinnal), kozmetikumokkal, tartósítószerekkel, élelmiszerekkel (pl. tejjel, korpával, szójával), egyes tisztítószerekkel, porral, kutyaszőrrel és a növényi pollennel. Ráadásul a jogvédő szervezet úgy tudja, hogy a nőnél a börtönben még újabb allergiák is kialakultak. 

Mivel a büntetés-végrehajtás nem tudta biztosítani a megfelelő élelmezést a fogvatartott számára, az – félve egy újabb allergiás reakciótól – sokszor inkább egyáltalán nem evett, így drasztikusan lefogyott.

A strasbourgi bíróság helyt adott a nő jogsérelmének, és egyezségi ajánlatot tett a peres feleknek, amelyet mind a panaszos, mind a kormány elfogadott.