2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Több vármegyében is tűzgyűjtási tilalmat rendeltek el a hőség miatt

2024.06.21. 14:48
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett szombattól Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el – közölte az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az MTI-vel.

Azt írták, a jelenlegi időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát. Az érintett vármegyékben nem volt olyan mennyiségű csapadék, amely elérte volna a felszíni biomassza szintjét.

A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzveszély, továbbá szintén jelentős az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának kockázata – tudatta a hivatal.

Hangsúlyozták, az elkövetkező időszakban az előrejelzések alapján nagyon magas napi átlaghőmérsékletre és napsütéses óraszámokra lehet számítani. A lokálisan kissé szeles időjárás pedig tovább szárítja a felszíni és korona biomasszát.

A NÉBIH arra kéri a lakosságot, hogy a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, mert azok az útmentén található növényzetet felgyújthatják. A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás.

A korlátozás ideje alatt ugyancsak tilos tüzet gyújtani a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken – olvasható a közleményben. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu-n lehet informálódni.