Búcsúzók és érkezők: vérfrissítés előtt áll a magyar politika

GettyImages-1246105123
2024.06.23. 10:59
A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választások személyi változásokat is hoznak a magyar politikába. Brüsszeltől több, hosszú évek tapasztalatával rendelkező politikus is búcsúzik, miközben leköszön a kormánypártok egyik legrutinosabb polgármestere.

A június 9-i választáson négy lista szerzett EP-mandátumot Magyarországról:

  • Fidesz–KDNP – 11 mandátum
  • Tisza Párt – 7 mandátum
  • DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek – 2 mandátum
  • Mi Hazánk – 1 mandátum

Évtizedes tapasztalattal rendelkező EP-képviselők köszönnek le

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselői közül nem folytatja brüsszeli munkáját Bocskor Andrea, Deli Andor, Hidvéghi Balázs, Járóka Lívia, Trócsányi László, Kósa Ádám, valamint Tóth Edina sem.

Közülük Hidvéghi Balázs marad a politikában, országgyűlési képviselő lesz. Bocskor Andrea és Deli Andor EP-képviselők továbbra is a határon túli magyar nemzeti közösségek érdekében folytatják munkájukat.

A néhány év megszakítással 2004 óta EP-képviselő Járóka Lívia az egyetemi-akadémiai életben folytatja szakmai pályafutását. A korábbi igazságügyi miniszter, Trócsányi László már korábban bejelentette, nem indul újra a 2024-es európai parlamenti választásokon, mert a mandátuma lejártát követően a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként a magyar felsőoktatás sikeréért kíván dolgozni.

Tóth Edina európai parlamenti tanácsadói és képviselői tapasztalatával környezetvédelmi szakember lesz. Kósa Ádám a Siketek Nemzetközi Sportbizottságának elnökeként az egyik legfontosabb nemzetközi sportdiplomáciai tisztséget betöltő magyar sportvezetőként dolgozik a jövőben.

Az ellenzéki térfélen is történt átalakulás: Ujhelyi István 2014 óta volt európai parlamenti képviselő, de az MSZP-vel történt szakítása után nem indult a választáson. Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció politikusa sem folytatja brüsszeli munkáját, és miután csak két mandátumot szerzett a DK–MSZP–Párbeszéd-lista, Rónai Sándor is búcsúzni kényszerül az EP-től.

Kiesett az Európai Parlamentből Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok vezetője is, aki már bejelentette, hogy a párt tisztújításán újraindul az elnöki pozícióért. Az idei EP-választás egyik nagy vesztese, a Momentum a 2019-es kettő után egy mandátumot sem szerzett, így Cseh Katalin és Donáth Anna is búcsúzni kényszerült az EP-től. Donáth Anna azóta lemondott a Momentum elnöki tisztségéről.

Érkeznek viszont új arcok az Európai Parlamentbe: a Fidesz–KDNP listájáról mandátumot nyert Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke és Szekeres Pál olimpiai bronzérmes vívó, háromszoros paralimpiai bajnok. A vajdasági és kárpátaljai magyar nemzeti közösség új jelöltjei, Vicsek Annamária és Ferenc Viktória is bejutottak.

A Tisza Párt hét olyan képviselőt delegált az Európai Parlamentbe, akiknek ez lesz az első ciklusa: Magyar Pétert, Dávid Dórát, Tarr Zoltánt, Kulja András Tivadart, Lakos Esztert, Gerzsenyi Gabriellát és Kollár Kingát. Emellett a Mi Hazánk Mozgalom is EP-újoncot avat Borvendég Zsuzsanna személyében.

Már az első Orbán-kormányban miniszter volt, most búcsúzik a polgármesteri széktől

Hegyvidéken 2006 óta az a Pokorni Zoltán a polgármester, aki az első Orbán-kormányban oktatási miniszter volt, sőt a kétezres évek elején még a Fidesz elnöki pozícióját is betöltötte. Pokorni Zoltán a 2019-es önkormányzati választáson közel 60 százalékos eredményt elérve győzte le a több ellenzéki párt által támogatott Élő Norbertet, de idén nem indult a választáson.

A Fidesz–KDNP jelöltje az a Fonti Krisztina volt, aki alpolgármester a rutinos kerületvezető mellett, de június 9-én vereséget szenvedett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökétől, Kovács Gergelytől.

(Borítókép: Az Európai Parlament épülete 2022. január 8-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)