Rogán Antal a Financial Timesnak: Senki sem nélkülözhetetlen ebben a kormányban, még én sem

2024.06.23. 17:51
A Financial Times vasárnap Rogán Antalról, a Miniszteri Kabinetiroda vezetőjéről közölt egy elemző cikket, és magát a minisztert is megszólaltatta. Beszéltek többek közt az európai parlamenti választásokról, a Nemzeti Információs Központról és Orbán Viktorról is.

A Financial Times brit gazdasági portálnak nyilatkozott Rogán Antal. Az európai parlamenti választásokon elért eredményekről a miniszter elmondta, hogy „nem lehet mindig győztes pozícióban lenni a kormányban”, és „nagyon gyakran valaki más erősebben kommunikál”, utalva Magyar Péterre, a Tisza Párt alelnökére.

A miniszter, akit a lap szerint az ellenfelei „Orbán Viktor Richelieu bíborosának” is neveznek, elutasította, hogy Magyar Péter komoly kihívást jelentene Orbán Viktornak, és kifejezte bizalmát, hogy a miniszterelnök – aki Európa leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke – a következő, 2026-os parlamenti választások után is hatalmon marad.

A Financial Times megjegyzi, hogy a Magyarországon kívül kevéssé ismert Rogán Antal távol tartja magát a rivaldafénytől, és az általa „kormányzati backoffice-nak” nevezett feladatokat látja el. „De fokozatosan hatalmat szerzett a médiában és a közigazgatásban, és befolyást gyakorolt olyan ágazatokra, mint a bankszektor és az információs technológia” – írja a lap.

A Nemzeti Információs Központról, a titkosszolgálatok ernyőszervezetéről is kérdezte a Financial Times a minisztert, aki megvédte a központ munkáját, és elmondta, hogy a magyar titkosszolgálatok átszervezését az Ukrajnában zajló háború váltotta ki.

A miniszterelnök közvetlenebb ellenőrzést akart felettük, és újraintegráltuk a hírszerzést és a kémelhárítást

– mondta a miniszter.

Rogán Antal tagadta a Magyar Péter és mások által ellene felhozott korrupciós vádakat, és azt is vitatta, hogy Orbán Viktor miatt védve lett volna a büntetőeljárástól.

Senki sem nélkülözhetetlen ebben a kormányban, még én sem

– hangsúlyozta.

Egy névtelen forrás a lapnak elmondta, hogy a miniszternek „van egy kísérteties képessége arra, hogy másokat magától függővé tegyen, és ezalól Orbán Viktor sem kivétel”, és hozzátette, hogy maga a miniszterelnök is tudja, hogy Rogán Antal leváltása olyan lenne, mintha „saját magát lőné lábon”.

Egy másik, Rogán Antalt jól ismerő személy szerint a Richelieu-párhuzam telitalálat, mivel a miniszter úgy szerzett hatalmat és vagyont, hogy nélkülözhetetlenné tette magát a kormányfő számára. Ezt a hasonlatot ugyanakkor Rogán Antal visszautasította, mivel a francia miniszter a király mentora volt, ő viszont kilenc évvel fiatalabb Orbán Viktornál.

Egy olyan embert láttam, aki képes megújítani a konzervatív politikát, és ő ezt meg is tette

– mondta Rogán Antal a miniszterelnökkel való első találkozásáról.

A lap szerint Magyar Péter sikere a kegyelmi botrány következményeinek, valamint annak köszönhető, hogy „Rogán Antal propagandagépezete kudarcot vallott, amikor megpróbálta az ügyet a szőnyeg alá söpörni”. A lap egyik forrása szerint ez a Fidesz eddigi legmélyebb válsága, és ugyanez vonatkozik Rogán Antalra is.

A miniszter nem szeretett volna beszélni a kegyelmi botrányról, de elismerte, hogy politikai karrierje Orbán Viktor hivatali idejéhez kötődik. „Addig leszek a politikai pályán, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök” – jegyezte meg.