Könnyen napszúrást kaphatunk hétfőn, ha nem vigyázunk

2024.06.24. 05:57
Hétfőn többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 fok körül alakulhat.

A felhős tájakon is szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és általában kevés felhő valószínű, csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten, keleten néhol erős – írja a HungaroMet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb.

időjárás24
Fotó: HungaroMet

Hétfő napközben nem valószínű kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint hétfőn nem érkezik front, átmenetileg fellélegezhetnek a frontérzékenyek.

A hangulatra, közérzetre jó hatással lesz majd a sok napsütés. A nagy hőség egyelőre nem tér vissza, a hőérzeten a szeles idő tovább csökkenthet. Ugyanakkor fejfájásos panaszokat, ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat a szeles idő.

A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban! Könnyen napszúrást kaphatunk. 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Nagyon erős UV-B sugárzás várható

Mint megírtuk, figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában, ezért érdemes fokozottan védekezni a napsugárzás okozta leégés ellen.

Nyugat-, Közép- és Dél-Dunántúl, a főváros és térsége, továbbá a Dél- és Észak-Alföld, valamint Észak-Magyarország területeinek jelentős részén az UV-index meghaladja majd a 7-es, helyenként megközelíti vagy eléri a 8-as értéket.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, illetve ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerülje a napozást, viseljen vállat takaró pólót, szalmakalapot, és használjon fényvédő krémeket. Normál bőrtípusnál ebben az időszakban már 15–20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras